Antal, Antónia
-7 °C
-2 °C

Öngyilkosságot kísérelt meg a börtönben az egykori szlovák országos rendőrfőkapitány

2020.12.29. 22:14

Öngyilkosságot kísérelt meg Milan Lučanský volt szlovák országos rendőrfőkapitány a vizsgálati fogságban, állapota válságos. Az értesülést a szlovák igazságügyi minisztérium megerősítette.

A volt országos rendőrfőkapitány egyike azoknak a személyeknek, akiket a szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) vett őrizetbe a novemberben és decemberben végrehajtott, jelentős visszhangot kiváltó rajtaütései során. A több különböző fedőnév alatt szervezett rendőrségi akcióban főként magas rangú rendőrségi, titkosszolgálati és más tisztségviselőket, illetve befolyásosnak tartott gazdasági szereplőket vettek őrizetbe.

Az érintettekkel szemben többnyire korrupció, pénzmosás, hivatali jogkörrel való visszaélés, illetve bűntevékenység támogatása jogcímen indítottak eljárásokat.

A szlovák igazságügyi tárca egyelőre nem közölt részleteket az öngyilkossági kísérlettel kapcsolatban, szóvivője szerdára ígért további információkat az ügyről.

Milan Lučanský ügye már közel három hete is nagy port vert fel, amikor az akkoriban vizsgálati fogságba vett volt országos rendőrfőkapitányt egy mindezidáig tisztázatlan körülmények között szerzett súlyos fejsérüléssel kórházba kellett szállítani az eperjesi (Presov) vizsgálati fogságból. A magas rangú volt rendőrségi tisztségviselő e korábbi fejsérülésének konkrét okai mindmáig nem tisztázódtak, az esettel kapcsolatban a hivatalos szervek csak annak lehetőségét zárták ki, hogy a sérülés külső beavatkozás eredménye lett volna. 

A történtekre a szlovák parlamenti ellenzék legerősebb szereplője, a Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) és az előző kormányfő, Peter Pellegrini által alapított Hang-Szociáldemokrácia (Hlas-SD) is nyilatkozatban reagált. Ezekben annak a már korábban is hangoztatott véleményüknek adtak hangot, hogy Igor Matovic szlovák kormányfő politikai küzdelemre használja a rendőrségi őrizetbe vételeket.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport