Sára, Márió
-4 °C
5 °C

Brexit: jóváhagyta az alsóház a kereskedelmi megállapodást

2020.12.30. 16:04 Módosítva: 2020.12.30. 16:06

Jóváhagyta szerdán a londoni alsóház az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszerének feltételeit rögzítő megállapodást. 

A téli szünetét töltő alsóház a soron kívül összehívott szerdai ülésnapon ötórás vitát tartott az átfogó megállapodásról, és a délutáni voksoláson a képviselők 521 szavazattal 73 ellenében támogatták a kormány Brexit utáni kereskedelmi megállapodását az Európai Unióval, ami azt jelenti, hogy megtörténhet az egyezmény törvénybe iktatása – olvasható a BBC-n.

A kormányzó Konzervatív Párt mellett megszavazta az egyezmény törvényerőre emelését a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt frakciótagjainak zöme is, bár többen szembefordultak Sir Keir Starmerrel, a párt vezetőjével, aki a voksolás előtt utasításba adta a frakciónak a tervezet megszavazását.

Elutasította a megállapodást a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő, a brit EU-tagság megszűnését vehemensen ellenző Skót Nemzeti Párt (SNP) és az észak-írországi felekezetközi kormány legnagyobb britpárti protestáns ereje, a Demokratikus Unionista Párt (DUP).

Az alsóházi szavazás után a tervezet a felső kamara, a Lordok Háza elé került, amely várhatóan

még szerdán szintén megvitatja és nagy valószínűséggel jóváhagyja a megállapodást.

A megállapodás egyik fő eleme egy szabad kereskedelmi egyezmény, amely százszázalékos vámliberalizációt – vagyis vám- és kvótamenetes kereskedelmet – biztosít Nagy-Britannia és az EU kétoldalú áruforgalmában.

A brit kormány szerint ez az első eset, hogy az Európai EU valamely külső kereskedelmi partnerrel zéró vám- és kvótatartalmú kereskedelmi feltételrendszerről állapodott meg.

Az Egyesült Királyság január 31-én lépett ki az Európai Unióból. Távozásának napján december 31-ig tartó – csütörtökön brit idő szerint 23 órakor, közép-európai idő szerint éjfélkor lejáró – átmeneti időszak kezdődött azzal a céllal, hogy legyen idő a megállapodásra a majdani kétoldalú viszonyrendszer feltételeiről, mindenekelőtt egy szabad kereskedelmi egyezményről.

A megállapodás elmaradása azt jelentette volna, hogy az Egyesült Királyság és az EU kereskedelme január 1-jétől, vagyis péntektől a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) általános szabályrendszere alapján folytatódott volna, ez viszont vámok megjelenésével járt volna a kétoldalú áruforgalomban.

A péntektől érvényes egyezményt az Európai Parlamentnek is ratifikálnia kell, de ez már csak 2021-ben lehetséges. Az EU szabályai alapján azonban a megállapodás – miután a tagországok egyhangúlag jóváhagyták – így is érvénybe léphet az újév első napján.

A londoni alsóház szerdai vitanapján felszólalva Boris Johnson miniszterelnök kiemelte, hogy a szabad kereskedelmi megállapodás hozzávetőleg évi 660 milliárd font értékű kétoldalú kereskedelem feltételrendszerét rögzíti.

Az Egyesült Királyság és az Európai Unió kereskedelmének értéke a hivatalos statisztika szerint tavaly 668 milliárd font (270 ezer milliárd forint) volt.

Boris Johnson hangsúlyozta, hogy a megállapodást „elképesztő sebességgel” sikerült elérni, az Egyesült Királyság nem egészen egy év alatt dűlőre jutott az EU-val, ráadásul egy világjárvány szorításában – mondta szerdai parlamenti felszólalásában a brit kormányfő.

Boris Johnson szerint az Egyesült Királyság új fejezet kezd történelmében, újra megteremtve liberális, kifelé tekintő, a közjót szolgáló országként betöltött globális szerepét.

Hozzátette: az Egyesült Királyság nem azért lépett ki az Európai Unióból, hogy szakadást idézzen elő az Európához fűződő kapcsolataiban, hanem azért, hogy megoldást leljen az e kapcsolatokat a második világháború óta terhelő régi, idegesítő problémákra.

Az Egyesült Királyság távolságtartó, kedvetlen tagja, néha kerékkötője is volt az Európai Uniónak, most azonban barátságos szomszéd lesz, a legjobb barát és szövetséges, akit az EU csak kívánhat magának – fogalmazott szerdai alsóházi beszédében a brit kormányfő.

Boris Johnson a BBC-nek azt mondta, hogy az Európai Unióval megkötött Brexit utáni kereskedelmi megállapodás lehetővé teszi az Egyesült Királyság számára, hogy „megtartsa  és meg is egye a tortát”. Elismerte továbbá, hogy változások lesznek az üzleti életben, amikor az Egyesült Királyságnak már nem kell betartani az unió kereskedelmi szabályait, de leszögezte, hogy az egyezmény lehetővé tenné az Egyesült Királyság számára, hogy „a saját útját járja, de közben szabadon kereskedhessen” az Európai Unióval.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke ünnepélyes keretek között szerda reggel aláírta az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti jövőbeni kétoldalú kereskedelmi és egyéb kapcsolatok feltételeit rögzítő megállapodást – számolt be róla az Index. 

Az egyezmény egy példányát ezután a brit királyi légierő repülőgépével Londonba szállították, és a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalban Boris Johnson brit miniszterelnök aláírta.

A jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszer feltételeiről szóló 1246 oldalas egyezményről – amely 800 oldalnyi függeléket és lábjegyzetet is tartalmaz – többhavi tárgyalási folyamat után, múlt csütörtökön állapodtak meg a brit kormány és az Európai Bizottság tárgyalóküldöttségei.