Akadozik a mentőakció Horvátországban az utórengések miatt

2020.12.30. 08:07 Módosítva: 2020.12.30. 09:06
Hétre emelkedett a halálos áldozatok száma Horvátországban, a földrengésekben egy 12 éves gyerek is életét vesztette. Közben sorra jönnek az utórengések, a legerősebb 5,1-es magnitúdójú volt. Az emberek nem mernek visszatérni otthonaikba, az alakuló válság miatt ma a térségbe utazik Janez Lenarčič, az Európai Unió kríziskezelésért felelős biztosa.

Helyi idő szerint 12.19-kor 5 kilométeres mélységben 6,3-es magnitúdójú földrengés keletkezett Horvátországban. A rengés epicentruma Zágrábtól kb. 42 kilométerre délkeletre, és a magyar országhatártól közelítőleg 100 kilométerre volt. A szakemberek figyelmeztettek, hogy a fő rengés után várhatók utórengések, amelyek között erősek is lehetnek.

Egész éjjel szinte óránként voltak az országban földmozgások. A Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium összefoglaló táblázata szerint csak a mai napon reggel fél hatig hét utórengést is észleltek Horvátországban, ebből a legerősebb 5,1-es magnitúdójú volt. 

Helyszíni tudósítások szerint az utórengések megnehezítik a mentőakciók kivitelezését. A BBC cikke szerint eddig legalább hét ember vesztette életét a keddi rengések során, közöttük egy tizenkét éves kislány, aki Petrinyában rekedt a romok alá. Öten Glinában vesztették életüket, egy holttestet pedig Žažina faluban, egy összeomlott templom romjai alatt találtak meg.

Petrinya polgármestere elmondta, gyakorlatilag a fél város elpusztult, az utórezgések miatt azonban azok sem mernek hazatérni, akiknek megmaradt az otthona. Sokan autójukban aludnak, mintegy 200 embert katonai sátrakban szállásoltak el. A helyzet súlyosságára utal, hogy ma Petrinyába látogat az Európai Unió válságkezelésért felelős biztosa, Janez Lenarčič. 

A horvát N1 csatorna beszámolója szerint sorra mentik ki az embereket a romok alól. 

„Általános pánik van, mindenki a szeretteit keresi”

– mondta a hírcsatornának Darinko Dumbovic, Petrinya polgármestere. Az AFP hírügynökségnek nyilatkozó helyiek arra panaszkodtak, hogy sok helyen nem állt helyre az áramszolgáltatás, ezért nem tudnak visszatérni otthonaikba. De bajban vannak a kórházak és a mentők is, a megsérült infrastruktúra miatt az életmentő műtétek elvégzése is akadozik. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport