Zelma, Rajmund
7 °C
11 °C

Csúcson a napi halálozások száma Németországban

2020.12.30. 11:23

Új csúcsra emelkedett és meghaladta az ezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak napi száma Németországban – írta az MTI a Robert Koch Közegészségügyi Intézet (RKI) szerdai adataira hivatkozva.

Az utóbbi 24 órában 1129 halálesetet jelentettek az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegséggel (Covid–19) összefüggésben. Így már 32 107 áldozatot szedett a járvány. Az előző rekord 962 haláleset volt, egy hete, december 23-án regisztrálták.

Ugyanakkor az új fertőződések száma heti összevetésben 24 740-ről 22 459-re csökkent. Ez azonban annak is tulajdonítható, hogy az ünnepek miatt kevesebb tesztet végeznek. Az új esetekkel együtt 1 687 185 ember szervezetében mutatták ki a vírust.

A járvány lassítására december közepén a társadalmi és gazdasági élet legtöbb területét befagyasztó országos zárlatot vezettek be. A szövetségi kormány és a járványügyi védekezésért felelős tartományi kormányok közös döntése szerint a korlátozások egyelőre január 10-ig érvényesek.

A legtöbb intézkedést valószínűleg meghosszabbítják. A vírus terjedésének megfékezésében

messze nem tartunk ott, ahol kellene

– nyilatkozott Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter az ARD országos köztelevízió kedd késő esti híradójában, kiemelve: előre látható, hogy nem lehet január 11-től visszaállítani a zárlat előtti állapotokat. Az adatok azt jelzik, hogy a határidőig nem csökken kellőképpen az új fertőződések száma, ezért a korlátozások egy részét meg kell hosszabbítani – fejtette ki a miniszter.

A tudományos és politikai közmegegyezés szerint 50 közelébe, lehetőleg 50 alá kell csökkenteni az utóbbi hét napon regisztrált fertőződések százezer lakosra vetített számát ahhoz, hogy a fertőzési láncolatok feltárásán és megszakításán dolgozó helyi közegészségügyi hivatalok visszaszerezhessék az ellenőrzést a vírus terjedése felett. Ez a mutató az RKI szerdai adatai szerint 141-en áll.