Gusztáv
-7 °C
-1 °C

Tragikus rekordokat dönt Amerikában a koronavírus

2020.12.31. 09:05

Több mint 3900 ember halt bele az Egyesült Államokban az elmúlt 24 órában a koronavírus okozta Covid–19 betegség szövődményeibe, ami rekordot jelent a járvány által leginkább sújtott országban. Kanadában a fertőzöttek számában dőlt meg a napi csúcs, közel hét és fél ezer új fertőzöttet regisztráltak.

Az AFP hírügynökség a baltimore-i Johns Hopkins egyetem helyi idő szerint szerda este fél kilenckor megjelent összesítése alapján jelentette, hogy

az elmúlt napon minden eddiginél több, 3927 ember halt meg a vírusfertőzés okozta betegségben,

és ezzel 341 845-re nőtt a halálesetek száma. A fertőzöttek száma 189 671-el nőtt 24 óra leforgása alatt, és lassan közelít a húszmillióhoz. A 19 milliós határt vasárnap lépte át a fertőzöttek száma. Az Egyesült Államokat India követi 10,2 millió fertőzöttel.

Anthony Fauci főinfektológus, az Amerikai Allergológiai és Fertőző Betegségek Országos Intézetének igazgatója a minap azt mondta, tart attól, hogy az Egyesült Államokban még csak most jön a járvány neheze. Eddig közel 2,8 millió ember kapta meg az első vakcinát, de a jelenlegi oltási ütemmel nem lehet mérsékelni a fertőzéses esetek rohamos növekedését.

A január 20-án elnöki hivatalába lépő Joe Biden is arra figyelmeztetett kedden, hogy amennyiben ilyen ütemben folytatódik az oltási kampány, évekbe telhet, mire minden amerikai megkapja a vakcinát.

Biden azt tűzte ki célul, hogy hivatali idejének első száz napja alatt százmillió embert oltanak be

a 330 milliós országban, ehhez azonban naponta egymillió oltást kell beadni, ötszörösére-hatszorosára növelve a vakcináció mostani tempóját.

Közben a kanadai egészségügyi minisztérium is rekordmértékű járványügyi adatokkal szolgált szerdán: egy nap leforgása alatt 7476 új fertőzéses esetet regisztráltak, többet, mint valaha. Ezzel 572 982-re nőtt a fertőzöttek száma. Az eddigi napi rekord közel hétezer fertőzött volt. Kanadában eddig 15 472 ember halt bele a vírus okozta Covid–19 betegség szövődményeibe. December 14-én vette kezdetét az oltási kampány a Pfizer amerikai vállalat által kifejlesztett vakcinával, és december 24. óta érkezik az országba a Moderna oltása.