Gusztáv
-8 °C
-1 °C

Meghaladta a százezret Bukarestben a fertőzöttek száma

2020.12.31. 19:47

Továbbra is a főváros térségében terjed leginkább a koronavírus-járvány Romániában. Az adatok szerint csütörtökön meghaladta a százezret Bukarestben az eddig azonosított fertőzöttek száma. A stratégiai kommunikációs törzs legfrissebb összegzése szerint az utóbbi napon országos szinten 4322 újabb fertőzést diagnosztizáltak, ezzel 630 ezer fölé emelkedett a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma.

Az új esetek egyharmadát Bukarestben és a főváros metropoliszövezetének számító Ilfov megyében azonosítják.

Ilfov megyében 4,68 ezrelékes az utóbbi kéthetes lakosságarányos fertőzési ráta, ezt Bukarest követi, ahol az utóbbi két hétben a lakosság 4,1 ezrelékénél mutatták ki a fertőzést.

A fővárosi térségen kívül már csak Temes, Kolozs, Brassó és Konstanca megye tartozik a vörös zónához, ahol a kéthetes fertőzési ráta még nem csökkent a lakosság három ezreléke alá. Az ország több mint fele immár sárga jelzésű térségnek számít, a 41 megye közül 16, köztük a három székelyföldi megye pedig zöld besorolásba került, vagyis az utóbbi két hétben a lakosok kevesebb mint másfél ezreléke fertőződött meg koronavírussal.

Csütörtökön újabb 171 koronavírusos beteg vesztette életét Romániában, ami csaknem 40 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát.

A fertőzések terjedési üteme több mint egy hónapja lassul Romániában: az átlagos napi esetszám a november 20. körüli, 8500-at közelítő csúcsértékről mostanáig 4150-re csökkent, ilyen szintet utoljára október végén regisztráltak. Az ismert aktív esetek száma azóta a 120 ezres rekord kevesebb mint felére, 55 700-ra esett vissza, az intenzív osztályon ápolt súlyos eseteké viszont csak alig több mint tíz százalékkal, 1130-ra csökkent.