Antal, Antónia
-7 °C
-2 °C

Bulgáriában lazítanak január elejétől

2020.12.31. 20:46

Január 4-től megnyitják az óvodákat és az általános iskolák alsó tagozatait Bulgáriában, köszönhetően annak, hogy sikerült megfékezni a koronavírus-járvány terjedését – jelentette be Kostadin Angelov egészségügyi miniszter a válságstáb heti sajtótájékoztatóján Szófiában.

A bölcsődék, óvodák és a negyedik osztállyal bezárólag az iskolák január 4-én újranyithatnak. A testület ugyanakkor figyelmeztetett, hogy amennyiben ismét megugrana a fertőzöttek száma az országban, újból be kell majd zárniuk.

A tárcavezető tájékoztatása szerint a gyógyultak száma meghaladja az új fertőzöttekét és a halálozások száma is csökkenő tendenciát mutat. Az állam a részleges karantént január végéig lazább változatban meghosszabbította.

A hotelekben működő éttermek december 22-től megnyithattak a szállóvendégek előtt. A múzeumok, képtárak és mozik januártól harmincszázalékos kapacitással fogadhatnak látogatókat, illetve nézőket. A korlátozások alól mentességet élveznek a patikák, élelmiszerüzletek, bankok és biztosítók. A benzinkutak is nyitva tarthatnak.

A 6,9 millió lakosú Bulgáriában jelenleg 75 370 aktív fertőzöttet tartanak nyilván. Számuk egy héttel korábban még 82 443 volt.

Az utóbbi 24 órában 1729 ember szervezetében mutatták ki a vírust, és 110-en hunytak el, miközben 2933 embert nyilvánítottak gyógyultnak. A járvány kitörése óta 7515 ember halt bele a vírus okozta szövődményekbe.

Bulgáriában eddig 4608 embert oltottak be a Pfizer/BioNTech-vakcinával.