Erik, Alexandra
EUR 386,21 Ft
USD 365,65 Ft
11 °C
23 °C

Az iráni külügyminiszter szerint Trump ürügyet keres a háborúra

2020.12.31. 20:25

Mohammad Javad Zarif iráni külügyminiszter szerint Donald Trump leköszönő amerikai elnök „ürügyet” keres ahhoz, hogy háborút indítson.

Lassan egy éve, január 3-án Bagdadban Donald Trump parancsára amerikai drón végzett Kászem Szolejmáni tábornokkal, az iráni forradalmi gárda egyik magas rangú parancsnokával, az iráni regionális stratégia kidolgozójával. A támadás után a két ellenség nem állt messze a közvetlen összeütközéstől – jegyezte meg az AFP francia hírügynökség.

November végén felvonultatták az Arab (Perzsa)-öbölbe a Nimitz amerikai repülőgéphordozót, december 10-én pedig két B-52 amerikai bombázó repült át a térség felett egy, elsősorban Irán ellen irányuló erődemonstráció keretében.

Ahelyett, hogy az Egyesült Államokban az új koronavírus ellen küzdenének, Donald Trump és cinkosai milliárdokat pazarolnak arra, hogy B-52-ket röptessenek és a MI térségünkbe küldjék az armadát

− írta Twitter-üzenetében az iráni külügyminiszter. Hozzátette:

Az iraki hírszerzés jelezte: összeesküvés folyik, ürügyet keresnek arra, hogy háborút indíthassanak.

Szolejmáni halála után Irán rakétatámadásokat intézett olyan iraki támaszpontok ellen, amelyeken amerikai katonák állomásoznak a nemzetközi dzsihádellenes szövetség keretében. Közösségi oldalán a külügyminiszter azt is hangsúlyozta:

Irán nem keresi a háborút, de nyíltan és közvetlenül válaszolni fog, hogy megvédje népét, annak biztonságát és létfontosságú érdekeit.

Donald Trump a múlt héten jelezte, hogy Iránt tartja „felelősnek” az Irakban tartózkodó amerikaiak elleni minden véres támadásért, miután azzal vádolta meg Teheránt, hogy Irán hajtotta végre a bagdadi amerikai nagykövetség elleni rakétatámadást.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét