Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Mária
-5 °C
4 °C

Hétfő óta folyamatosan reng a föld Horvátországban

2020.12.31. 15:14

Folyamatosan reng a föld Horvátországban hétfő óta. A két erősebb földmozgás Petrinja és Sziszek városán kívül 86 kisebb településen is súlyos károkat okozott − számolt be az N1 horvát hírcsatorna.

A területen 3500 ház sérült meg a hétfői 5,2-es magnitúdójú előrengésben, majd a keddi 6,3-as erősségű főrengésben. Folyamatosak az utórengések, és többen már harmadik éjszaka fedél nélkül vannak.

Az elmúlt 72 órában több mint 80 földmozgást mért a horvát szeizmológiai szolgálat, melyek közül több meghaladta a 4-es erősséget.

A tévécsatorna tudósítója szerint már azok sem mernek otthonaikba visszatérni, akiknek a házai csak kismértékben sérültek meg.

Többeket a petrinjai kaszárnyában vagy a sziszeki sportcsarnokban helyeztek el, emellett vannak olyanok is, akik az autójukban alszanak. Sok helyen még mindig nem állították vissza az áramot és a fűtést.

Egy lakos beszámolója szerint mindenki a konténereket és lakókocsikat várja. A kormány konténereket és száz lakókocsit ígért a térségnek, amelyekből csütörtökön húsz megérkezett Glinába.

A közösségi oldalon civilek által szervezett magánakció keretében, magánadományokból szerdán 25 lakókocsi érkezett a helyszínre.

Vannak olyan kisebb települések, ahol minden ház megsérült, veszélyes bennük tartózkodni. Minthogy azonban az emberek háziállatokat tartanak, nem akarják elhagyni otthonaikat. Számukra mobil házakat állítanának fel.

Sziszekben csütörtökön fűthető sátrakat állítottak fel a kórház mellett, amely a földrengésben szintén megsérült. Radovan Fuchs oktatási miniszter elmondta, hogy sok iskolát és óvodát is teljesen újjá kell építeni.

Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos szerdán látogatott el a térségbe, és az Európai Unió segítségét ígérte. Zágráb kedden aktiválta az unió polgári védelmi mechanizmusát.

Magyarországgal együtt tizennégy tagállam és Törökország ajánlotta fel azonnali segítségét: ágyakat, sátrakat, hálózsákokat, melegítésére és világításra szolgáló berendezést és konténereket küldtek Horvátországba. Szlovénia szerdán este újraindította a krškói atomerőművet, amelyet elővigyázatosságból állított le még a keddi, 6,3-as erősségű földrengés után.

A keddi földrengésben heten meghaltak, és többen megsérültek. A kormány január 2-ra nemzeti gyásznapot hirdetett.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport