Piroska
-11 °C
-2 °C

Angela Merkel utolsó újévi beszéde: az évszázad politikai, szociális és gazdasági feladata a járvány

2020.12.31. 19:33

Angela Merkel német kancellár csütörtökön közzétett újévi üzenetében a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozó egészségügyi szabályok fegyelmezett betartására kérte az állampolgárokat, valamint kitért arra is, hogy a védőoltások új reményt keltenek.

A kancellár beszédében a járvánnyal való szembeszállást „az évszázad politikai, szociális és gazdasági feladatának” nevezte.

Nagyon valószínű, hogy ez az utolsó eset, amikor kancellárként szólok önökhöz egy újévi üzenetben

− mondta arra utalva, hogy már két éve bejelentette távozási szándékát a politikából, ami azt jelenti, hogy a 2021 szeptemberi választáson már nem készül indulni az ötödik kancellári megbízatásért. Hozzátette, hogy a félelmek és kételkedések ellenére

nem hiszem, hogy túlzás azt mondanom, hogy az elmúlt 15 évből az utolsó mindannyiunk számára nagyon nehéz volt, és soha nem néztünk az új évre ilyen sok reménnyel.

Azt is mondta, hogy a társadalomnak nem szabad elfelejtenie, hogy mennyi ember vesztette el szerettét anélkül, hogy mellette lehetett volna a végső órákban.

Merkel felhívta a figyelmet arra, hogy „az összeesküvés-elméletek egyáltalán nem igazak, és veszélyesek”. Ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy Németországban van egy kicsi, de hangos réteg, amely ellenezi a koronavírus terjedése miatt bevezetett szigorításokat. Dicsérte viszont a nagy többséget, amely tiszteletben tartja a szabályokat, maszkot hord, és tartja a távolságot embertársaitól. Szerinte erre az új évben is nagy szükség lesz.

Ezek a napok és hetek nehéz időt jelentenek az ország számára (...) és ez így marad sokáig. Jó ideig rajtunk múlik, hogyan éljük át ezt a világjárványt

− tette hozzá a kancellár.

Németországban 1,6 millió ember fertőződött meg koronavírussal, és 32 ezren haltak bele a szövődményekbe.