Vince, Artúr
5 °C
11 °C

Izraelben két hét alatt beoltottak egymillió embert

GettyImages-1230370731
2021.01.01. 12:39

Izraelben csaknem egymillió embert oltottak be kevesebb mint két hét alatt a koronavírus elleni vakcinával, köszönhetően a hatékonyan szervezett közösségi rendelőintézet-hálózatnak, a politikusok ösztönzésének és a lakosság együttműködésének – jelentette pénteken a The Times of Israel című angol nyelvű hírportál.

A világon elsőként a 9,3 milliós Izraelben érték el a lakosság több mint tíz százalékának beoltását, már 950 ezren kapták meg az óévben az egészségügyi minisztérium adatai szerint a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett oltóanyag első dózisát. 

Az eddigi oltások 41 százaléka a 60 évesnél idősebb embereknek jutott, mellettük az egészségügyi dolgozók, a biztonságiak és a krónikus betegségekben szenvedők oltása folyik jelenleg. A gyógyszergyártó vállalatok a lap szerint szívesen biztosítják a kis ország ellátását, ahol viszonylag kevés oltóanyaggal a magasan képzett és jól szervezett egészségügyi ellátóhálózat gyorsan megváltoztathatja a mindennapokat, és az ország nemzetközi bemutatóhelye lehet az oltás hatékonyságának és ártalmatlanságának.

Reméljük, hogy az egész világ modellje leszünk

– mondta múlt vasárnapi sajtótájékoztatóján Arnon Afek, a Tel-Aviv melletti Síba kórház igazgatóhelyettese, az egészségügyi minisztérium volt főigazgatója. Az oltások nagyszámú beszerzését a 12-es kereskedelmi TV értesülése szerint az is segíthette, hogy miközben az Európai Unió 14,8, az Egyesült Államok pedig 19,5 dollárért vett egy dózis vakcinát, addig Izrael 30 dollárt fizet az oltás egy adagjáért a Pfeizer és BioNTech cégnek.

A gyorsaság hátulütője, hogy jelenleg kifogyóban vannak az oltóanyagkészletek, amit későbbre ígért szállítmányok előbbre ütemezésével próbálnak megoldani az izraeli hatóságok. Ha ez nem sikerül, akkor januárban két hétig csak a második dózis beadását tudják biztosítani az egyszer már beoltottak számára.

Az eddigi siker okai között a lap a korábbi, még baloldali kormányok idején létrehozott alapellátó rendelőintézeti hálózatot emeli ki, valamint a kiváló logisztikai gondolkodást és szervezettséget, amiben szerepe lehet annak is, hogy az izraeliek hadviseltek, és a katonaságnál megtanulják a hatékony együttműködést és a felelősségi körök elosztását.

Ellentétben a privatizált egészségüggyel rendelkező Egyesült Államokkal, vagy az Egyesült Királyság központosított egészségügyi szervezetével, Izraelben a kilencvenes évek reformja óta az egészségügyi ellátás egyszerű, túlnyomórészt nyilvános és gyakorlatilag ingyenes. Négy egészségbiztosító pénztár verseng a betegekért, amelyek a náluk nyilvántartottak száma alapján kapják az állami támogatást. Félévenként válthat közöttük az, aki elégedetlen működésükkel, ami jó teljesítményre készteti őket.

(Borítókép: Egy férfit oltanak be koronavírus elleni vakcinával Izraelben 2020. december 31-én. Fotó: Amir Levy / Getty Images)