Sára, Márió
-4 °C
5 °C

Elkezdődik a Vatikán biztonsági és egészségügyi dolgozóinak beoltása

2021.01.02. 18:25

Az egészségügyi és biztonsági alkalmazottakkal indul az oltási kampány a Vatikánban. A vakcina megfelelő hőmérsékletű tárolásához külön hűtőberendezést szereztek be, közölte Vatikánváros egészségügyi és higiéniai hivatala szombaton.  

A közlemény szerint az oltási kampány a jövő héten indul, és

január második felére már annyi vakcina érkezik a Vatikánba, amely fedezi a szükségleteket, az egyházi és világi dolgozókat is beleértve.

Vatikánváros egészségügyi és higiéniai hivatala hangsúlyozta, hogy az oltóanyag megfelelő tárolására ahhoz szükséges, nagyon alacsony hőmérsékletet biztosító hűtőberendezést vásároltak, írja az MTI.


A vakcinák beadásában való részvétel önkéntes lesz: elsőként az egészségügyi és biztonsági alkalmazottakat akarják beoltani, valamint mindazokat, akik a hívőkkel, látogatókkal leginkább kapcsolatban állnak, például a Szent Péter-bazilikában szolgáló őröket vagy a vatikáni posta dolgozóit. Oltásban részesülnek a Vatikánban dolgozó egyháziak is, elsőként azok, akik az előrehaladott életkoruk miatt veszélyeztetett kategóriába tartozónak számítanak. Az oltóállomást a Vatikán területén található, VI. Pálról elnevezett audienciaterem előcsarnokában alakítják ki.

A közlemény nem pontosította, hogy a 84 éves Ferenc pápát beoltják-e, és ha igen, ez mikor történik meg.

Olasz sajtóértesülések szerint a Vatikán tízezer adag oltóanyagot rendelt. A Vatikánban dolgozó egyháziak és világiak száma háromezer körül mozog, de a tervek szerint beoltják a dolgozók családtagjait, valamint a már nyugdíjban levő vatikáni dolgozókat is.