2024. július 14. 21:00
Spanyolország
Anglia

Bombatámadás ért egy jemeni esküvőt, három nő meghalt

2021.01.02. 10:26

Lövedék csapódott egy esküvői ünnepségre kibérelt rendezvényterembe a nyugat-jemeni Hodeida városában pénteken. Három nő meghalt, heten megsebesültek – közölték helyi hivatalos források.

A Vörös-tenger partján fekvő Hodeidáért és az azonos nevű tartományért évek óta elkeseredett harcot vívnak a nemzetközileg elismert jemeni kormányhoz hű erők és a húszi lázadók.

A felek egymást vádolták a támadás elkövetésével.

Mohammad Ajjás Kahím, a város húszi kormányzója a lázadók szócsövének számító al-Maszíra televíziónak adott nyilatkozatában sürgette a nemzetközi közösséget, emelje fel a szavát a Hodeidát érő támadások ellen, amelyeket szerinte zsoldosok követnek el.

A hodeidai tűzszünetről a kormányerők és a húszik 2018 decemberében a svédországi Rimbóban folytatott tárgyalások során állapodtak meg, ám a harcok azóta többször kiújultak a környéken.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború a kormányellenes síita húszik és a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz, Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű erők között. A lázadók ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormánycsapatokat támogató arab koalíció Szaúd-Arábia vezetésével. A polgárháborúban több mint százezren vesztették életüket, milliók váltak földönfutóvá.