Koronavírusos volt az idősotthon Mikulása, 26-an haltak meg

000 8X44DD
2021.01.02. 12:51
Egy belga idősotthon 26 lakója halt meg decemberben azt követően, hogy egy önkéntes Télapó látogatta meg őket. A férfiról csak később derült ki, hogy koronavírusos – tájékoztatott az AFP hírügynökség.

Ahogy beszámoltunk róla, a flandriai Mol városában található Hemelrijck idősotthonban az egyik lakó fia öltözött be Télapónak, és december hatodikán látogatott el az intézménybe. A Brussels Times beszámolója szerint a férfi maszkot viselt, nem adott át ajándékokat, és nem ment be a szobákba, csak a közös helyiségekben beszélgetett a lakókkal.

Ugyanakkor a város koronavírus-szabályozása ezt sem tette volna lehetővé számára,

Wim Caeyers polgármester elmondta, hogy az idősotthont működtető cég nem jelentette a városvezetésnek a látogatást.

Ha megtették volna, nem engedélyeztük volna. A városvezetést félretájékoztatták. Nagyon sajnáljuk a történteket. A fotók tanúsága alapján kijelenthetjük, hogy felelőtlen döntést hoztak

– mondta a polgármester a Brussels Timesnak, utalva azokra a felvételekre, amelyeket a lap közölt, és látható: az idősotthon lakói nem viseltek maszkot a látogatás alatt.

December hatodika óta a Hemelrijck idősotthon 26 lakója hunyt el, továbbá 85-en – köztük 40 dolgozója az intézménynek – produkáltak pozitív koronavírustesztet. Az AFP-nek nyilatkozó orvosszakértő szerint egyelőre nem vehető biztosra, hogy a Télapónak öltözött férfi vitte be a vírust az idősotthonba.

Marc van Ranst ismert belga virológus azt írta közösségi oldalán, hogy a legtöbb fertőzött ugyanattól a személytől kapta el a vírust, így nem kizárt, hogy az önkéntes Télapó szuperterjesztő lehetett.

A férfi néhány nappal az idősotthon – amelynek 169 lakója volt a járvány terjedése előtt – meglátogatása után lebetegedett, és kiderült róla, hogy koronavírusos.

Az AFP hírügynökségnek Joris Moonens, a flandriai egészségügyi hatóság szóvivője elmondta: hivatalos panasz hiányában nem indítottak vizsgálatot a férfi ellen, aki a jelek szerint az idősotthon meglátogatása előtt nem tudta, hogy koronavírus-fertőzött.

Belgiumban rendkívül magas az egy főre jutó koronavírusos halálozások aránya, az elhunytak több mint fele (11 066 fő) idősotthonokban lakott. Az országban népszerűek az idősotthonok: a 65 év fölöttiek körében ezer emberből 71 él ilyen intézményben, aminél Európában csak a luxemburgi és a holland arány magasabb. Lengyelországban ezer idős emberből 12 él otthonban.

(Borítókép: a Hemelrijck idősotthon Mol városában. Eric Lalmand/AFP)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport