Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-5 °C
5 °C

Ausztria heti 60 ezer adag oltóanyaggal számol januárban

2021.01.03. 18:38

Ausztria heti hatvanezer adag koronavírus elleni oltóanyaggal számol januárban – adta hírül az osztrák Kurier című napilap.

Az idős- és az ápolási otthonokban országszerte január 12-én kezdődnek az oltások a BioNTech–Pfizer-vakcina megnövelt, immár heti hatvanezres adagjával.

Az oltási kampány valójában december 27-én indult összesen tízezer vakcinával, melyből minden tartomány azonos mértékben kapott. Az oltásokat az idősotthonok lakói és az ott dolgozó személyzet körében kezdték, a részvétel mintegy ötvenszázalékos volt.

Az első oltások tapasztalatai rendkívüli jelentőséggel bírnak nemcsak egészségügyi, hanem logisztikai szempontból is – írja a lap. Az idős- és ápolóotthonok január 5-től adhatják le oltóanyagigényüket az állami beszerzési központnál. A beérkezett igények alapján 17 elosztóbázison keresztül kezdődik meg a kiszállítás a tartományokba. Cél, hogy január 12-én biztonságban elkezdődhessen az idősek oltása Ausztria-szerte.

Mivel az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) január 6-án dönt az amerikai Moderna gyógyszergyár vakcinájának engedélyezéséről, Ausztria az első negyedévre lekötött egymillió adag BioNTech–Pfizer-oltóanyag mellett további 200 ezer dózist vár az amerikai cégtől. A BioNTech–Pfizer vakcinájával szemben, melyet mínusz 70 fokon kell tárolni, a Moderna készítményénél elegendő a mínusz 20 fokon való tárolás, de a hatékonyság érdekében ennél a vakcinánál is két egymást követő oltásra van szükség.

Célunk, hogy az oltási stratégiánk értelmében biztonságosan előkészítsük, és fokozott ütemben, területileg is átfogóan terítsük az oltóanyagot az érintetteknek. Így a szükséges második oltások hajszálpontosan időben történő beadása is biztosított lesz

– mondta Rudolf Anschober osztrák egészségügyi miniszter több lapnak.
     • Vennék
  • Bankszámla