Földrengés: Horvátország három megyét is katasztrófa sújtotta területté nyilvánított

2021.01.04. 18:29 Módosítva: 2021.01.04. 18:51

A horvát kormány természeti katasztrófa sújtotta területté nyilvánította Sziszek-Monoszló (Sisak-Moslovacka) megyét, valamint Zágráb és Károlyváros (Karlovac) megye egyes részeit a múlt héten történt két erősebb földrengés miatt – közölte Andrej Plenkovic kormányfő.

Mint mondta,

új válság van, ezért új válságstábot kellett létrehozni, amely a földrengés okozta károk felszámolásával és az újjáépítéssel foglalkozik majd, ennek az élén Tomo Medved védelmi miniszter áll. 

Hozzátette, hogy amennyiben újabb katasztrófa következne be, tűzvész vagy valami más, az újabb válságstáb élére Davor Bozinovic belügyminiszter kerül.

A múlt hétfői és keddi 5,2-es, illetve 6,3 erősségű közép-horvátországi földrengésnek hét halálos áldozata és 28 sérültje van, az utórengések pedig folyamatosak. A károk nagyságáról egyelőre csak becslések állnak rendelkezésre − írja az MTI.

Közel háromezer épület vált lakhatatlanná. A földrengés súlyos károkat okozott a 116 ezres lakosságú megye négy városában: Sziszeken, Petrinjában, Glinan és Hrvatska Kostajnicaban, valamint több járásban. A károk ötvenezer lakost érintenek − nyilatkozott Ivo Zinic, Sziszek-Monoszló megye elöljárója.

Ismertette továbbá, hogy eddig 14 171 bejelentés érkezett anyagi károkról, amelyből 4194 épületet vizsgáltak meg a szakemberek. Ebből ezer ideiglenesen, 800 pedig teljesen használhatatlan. A rengés sújtotta térségben több száz gazdasági épület, 11 iskola és közel az összes templom megsérült, öt közülük teljesen összeomlott.

Az elöljáró kiemelte, hogy a legnagyobb problémát 500 család elhelyezése jelenti, a számuk pedig tovább nő. Eddig kétszáz lakókonténer érkezett a megyébe, ezekből azonban legalább ezerre lenne szükség.

Zágráb megye elöljárója, Stjepan Kozic elmondta, hogy több mint ezer ingatlan sérült meg a földrengésben Zapresic, Velika Gorica, Ivanic Grad és Jastrebarsko városában, továbbá több járásban. Zapresicben három lakótömböt kellett kiüríteni. A 81 családot a közeli szállodában helyezték el, sokan azonban rokonaiknál, barátaiknál kerestek szállást. A városban a bíróság épülete, a népfőiskola és Szent Péter-templom is megsérült. Károlyváros megyében 300 épületen okozott károkat a földrengés.

Kiszely Márta szeizmológus az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy azóta több mint 400 utórengést észleltek az Horvátországban. Hozzátette:

Nagy valószínűséggel ez a 6,4-es erősségű rengés volt a főrengés, azonban az 5-6 kilométer mélyen lévő utórengések még hónapokig is eltarthatnak. Az erősebek pedig, mint amilyen ma reggel is történt, akár további épületsérüléseket is okozhatnak

Zágráb környékén körülbelül tízévente fordulnak elő ilyen erősségű rengések, amelyeket az afrikai tektonikus lemez mozgása okoz. Előzőleg nagy földmozgás 2020. március 22-én volt Zágrábnál, amelyet Magyarországon szintén érezni lehetett, de közel sem ilyen mértékben − mondta a szeizmológus. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport