Zelma, Rajmund
7 °C
11 °C

Felkelők foglaltak el egy várost a Közép-afrikai Köztársaságban

2021.01.04. 17:46

A Közép-afrikai Köztársaság déli részén található Bangassou városát felkelők foglalták el, több ezer helyi lakos menekült át a szomszédos Kongói Demokratikus Köztársaság területére, és a harcokban megsebesült közel egy tucat ember szorult orvosi ellátásra − közölte hétfőn az Orvosok határok nélkül (MSF).

Az MSF regionális vezetője, Emmanuel Lampaert szerint a biztonsági helyzet napról napra romlik és nagy terhet ró az ország egyébként is ingatag egészségügyi ellátórendszerére. A harcok kirobbanása óta több mint 110 sebesültet láttak el, emellett pedig elveszítették egyik munkatársukat is egy rajtaütés során.

Az országban december 27-én tartottak elnök- és parlamenti választásokat az országban tomboló erőszak ellenére. A biztonság szavatolása érdekében ENSZ-békefenntartókat is állomásoztattak a választóhelyiségek előtt a fővárosban, Banguiban.

Az MTI beszámolója szerint a Franciaországtól 1958-ban függetlenné vált Közép-afrikai Köztársaság politikai rendszere az etnikai és vallási feszültségek miatt ingatag. 2013-ban a Séléka nevű muszlim lázadószervezet tagjai megbuktatták François Bozizét, az ország keresztény elnökét. A keresztény milíciák fegyveresei válaszul megtámadták az országban élő muszlim közösséget. December elején az afrikai ország legfelsőbb bírósága elutasította Bozizé jelöltségét az elnökválasztáson, a döntés pedig a feszültség kiújulásához vezetett.

December 19-én a Bozizé támogatását élvező lázadók, akik az ország kiterjedt térségeit ellenőrzik, offenzívát indítottak a voksolás megzavarására, amit a helyi kormány államcsínykísérletnek minősített. Oroszország és Ruanda ezt követően katonákat vezényelt Banguiba.

A hivatalban lévő elnök, Faustin-Archange Touadéra legfőbb ellenzéki kihívójaként volt kormányfő Anicet-Georges Dologuélé szállt ringbe. A voksolás eredményét január 19-én teszik közzé. Amennyiben egyik jelölt sem szerzi meg a voksolás első fordulójában a szavazatok több mint felét, úgy második fordulót kell tartani február 14-én. Tíz ellenzéki jelöltből álló szövetség követelte a voksolás érvénytelenítését választási csalásra és az országban tomboló erőszakra hivatkozva.