Timót, Xénia
2 °C
6 °C

Privatizálják a világ legrégebbi bankját

2021.01.04. 11:59

Privatizálják az olasz Monte dei Paschi di Siena nevű intézményt, amely a világ legrégebbi bankja – írja a Portfolio. A Monte dei Paschi 2017-ben került állami többségi tulajdonba, Olaszország a pénzintézetet már több alkalommal is a csőd széléről mentette ki

Idén év végéig azonban – az Európai Bizottság elvárásai miatt – az olasz kormánynak meg kell válnia a pénzintézetben vásárolt 68 százalékos részesedésétől. 

Az EB ugyanis a privatizáció tekintetében komoly elvárásokat támasztott az olasz kormánnyal szemben, ráadásul az államháztartás szempontjából ugyancsak előnyös lenne, ha sikerülne véget vetni a Monte dei Paschi sorsának egyengetésével járó kiadásoknak. 

Tavaly Olaszországban a pénzügyi világ legnagyobb változása az volt, hogy az Intesa SanPaolo bank bekebelezte egyik riválisát, az UBI Bancát. 

A Monte dei Paschi megvásárlására most a szintén olasz UniCredit lehet esélyes, bár uniós körökben – a híresztelések szerint – jobban örülnének annak, ha egy, az EU más államából érkező pénzintézet vásárolná fel a bankot, bár erre nem sok esély mutatkozik.