A legnagyobb Száhel-övezeti terrorszervezet áll a francia katonák elleni brutális támadás mögött

2021.01.05. 10:45

A Száhel-övezet legnagyobb dzsihadista szerveződése, az al-Kaidával szövetségben álló Iszlámot és Muzulmánokat Támogató Csoport (GSIM) nevű terrorszervezet jelentkezett kedden annak a támadásnak az elkövetőjeként, amelyben szombaton életét vesztette két francia katona Maliban – adta hírül az MTI.

A GSIM közleményt adott ki arról, hogy az ő tagjai hozták működésbe a robbanószerkezetet, amely a katonákat megölte Ménaka térségben. Kevesebb mint egy hét alatt összesen öt francia katonát gyilkoltak meg.

A Száhel-övezetben a francia hadsereg több ezer katonája állomásozik, a Barkhane hadműveletben harcolnak az ott tevékenykedő terrorcsoportok ellen. 2020-ban hatszáz fővel emelték meg a létszámukat.

Mali északi részét egy francia vezetésű katonai művelet segítségével sikerült megtisztítani a térség feletti ellenőrzést gyakorló iszlamista lázadóktól 2013-ban. A szélsőségesek a sivatagban bujkálva azonban újraszerveződtek, és gyakran támadják a mali hadsereget és szövetségeseit. Maliban 2013 óta ötven francia katonát öltek meg.

Tavaly novemberben Marc Conruyt, a Barkhane hadművelet parancsnoka a francia parlamentben úgy fogalmazott, hogy az Iszlámot és Muzulmánokat Támogató Csoport a legveszélyesebb ellenség a Száhel-övezetben.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport