A meggyilkolt szénbányászok koporsóival tüntettek Pakisztánban

2021.01.05. 17:31

Meggyilkolt szénbányászok koporsóival torlaszoltak el egy utat Kvettában a pakisztáni síita hazara kisebbség tagjai kedden társaik lemészárlása elleni tiltakozásuk jeléül – írja az MTI.

Az Index is megírta, hogy az Iszlám Állam tagjai tizenegy hazara szénbányász torkát vágták el vasárnap. A mészárlást filmre vették, majd közzétették az interneten.

Kapcsolódó

Szénbányászokkal végeztek ismeretlen fegyveresek Pakisztánban

Pakisztán délnyugati részén lőttek agyon legalább tizenegy embert.

A síita kisebbség tagjai közé tartozó munkásokra az Afganisztánnal és Iránnal határos Beludzsisztán tartományban található Mas szénmező közelében támadtak rá. A terület Kvetta tartományi székhelytől mintegy 48 kilométerre keletre található.

Kedden tüntetők ezrei követelték a támadók felelősségre vonását, és jelezték: találkozni akarnak Imrán Hán pakisztáni miniszterelnökkel. A tiltakozó hazarák társaik koporsójával barikádozták el az egyik autóutat Kvettában.

Szajed Aga Raza, a síiták egyik politikai vezetője elmondta, elegük van abból, hogy temetésekre járjanak. Maszúma Jakúb bátyját és további négy hozzátartozóját veszítette el a mészárlásban, és a családban nem maradt férfi rokon, aki vihetné a koporsót, számolt be a Reuters hírügynökség.

A tüntetők addig nem akarják elföldelni az áldozatokat, amíg eleget nem tesznek követeléseiknek, amelyek között a tartományi kormányzat lemondása is szerepel. Kedden a dél-pakisztáni Karacsiban is megmozdulásokra került sor.

Háfiz Baszid, Beludzsisztán belügyi vezetője elmondta, hogy kilenc áldozat a szomszédos Afganisztánból származott. Az afganisztáni külügyminisztérium szerint hét meggyilkolt szénbányász volt afgán állampolgár. A hazarák közül sokan Pakisztánban dolgoznak télen. Kabul és Iszlámábád közös nyomozást indított az ügyben.

A hazarákat Afganisztánban és Pakisztánban is üldözik a többségi szunnita iszlám radikális követői. Pakisztánban több száz hazarával végeztek az elmúlt évtizedben különféle támadások során.