Alaszkában még gyorsan engedélyezte az olajkitermelést a Trump-adminisztráció

2021.01.07. 14:31

A Trump-adminisztráció szerdán megnyitotta Alaszka sarkvidéki nemzeti parkjának (ANWR) egy részét az olajkitermelők előtt – írja az MTI. 

A 78 ezer négyzetkilométeren elterülő vadrezervátum kulcsfontosságú élőhely számos állat,köztük a jegesmedvék számára, amelyek vemhes nőstényei a térségben alakítanak ki odúkat maguknak a téli hónapokban, hogy azokban hozzák világra kicsinyeiket.

A nemzeti park ad otthont továbbá a világ egyik legnagyobb Grant karibu csordájának, amely nagyjából 200 ezer egyedet számlál. 

A Trump-adminisztráció most itt, a nemzeti park területének nagyjából 5 százalékán kezdte meg az olajkitermelési engedélyek értékesítését.  Az engedélyek tíz évig érvényesek.

A jelentések szerint a várthoz képest viszonylag alacsony az érdeklődés a koncessziós jogok iránt. Szerdán csupán 14,4 millió dollárért adtak el engedélyeket.

2019-ben a kongresszusi költségvetési iroda azzal számolt, hogy 1,8 milliárd dollár fog befolyni a nemzeti park két térségére kiadandó jogokból a következő tíz évben.

Noha a becslések szerint nagyjából 11 milliárd hordónyi olajat rejthet a vadrezervátum, utak és egyéb infrastruktúra híján rendkívüli költségekkel jár a kitermelés egy ilyen területen.

Az eladás megindításának megakadályozására tett utolsó lépések a bíróságon elbuktak ugyan, de a környezetvédők és az őslakosok tovább fognak küzdeni a terület megóvásáért. Emellett számos nagy amerikai bank is jelezte, hogy nem fogja támogatni az olaj és földgáz kitermelését a térségben.    • Tippek
  • Babaváró hitel