Gusztáv
-7 °C
-1 °C

Itt a Trump-kormány első minisztere, aki benyújtotta lemondását

2021.01.07. 21:49

Az amerikai közlekedési miniszter, Elaine Chao lemondott tisztségéről. Ő a Trump-kormányzat első tagja, aki benyújtotta lemondását a Capitolium elleni szerdai támadás után, amely miatt Chao „mély aggodalmát” fejezte ki. A lemondás hétfőn lép érvénybe − írja az MTI.

Tegnap országunk traumatikus és teljességgel elkerülhető esemény szemtanúja volt, amikor az elnök támogatói megostromolták a Capitolium épületét, miután egy gyűlésen (Donald Trump) felszólalt

− olvasható Elaine Chao közleményében. Hozzátette:

Bizonyos vagyok abban, hogy akár engem, önöket is mélyen megrázta az eset, és egyszerűen nem tarthatom magam távol ettől

Elaine Chao közölte, hogy a minisztériuma folytatja az együttműködést a Joe Biden megválasztott elnök által a tárca élére jelölt Pete Buttigieggel, az Indiana állambeli South Bend volt polgármesterével. A miniszter már a kezdetektől volt a Trump-kormányzat tagja, George W. Bush elnöksége idején (2001-2009) pedig munkaügyi miniszterként dolgozott.

Mitch McConnell,  a szenátus republikánus párti képviselőcsoportja vezetője „elbukott lázadásnak” nevezte és elítélte a Capitoliumban történteket, és elhatárolódott Donald Trump elnök azon erőfeszítéseitől, hogy megváltoztassa a novemberi választás eredményét.

Szerda este Donald Trump több száz híve ostromolta meg a Capitoliumot, ahol a kongresszus és a szenátus Joe Biden megválasztott elnökre eladott elektori szavazatok hitelesítése céljából tartotta együttes ülését. A tiltakozókat a nemzeti gárda segítségével távolították el az épületből, az összetűzésben négy ember életét vesztette. Előzőleg Trump beszédet mondott a hívei előtt.