Viszály az olasz kormánykoalícióban

2021.01.07. 08:06

Kormányválság fenyeget Olaszországban. Ultimátumot intézett Giuseppe Conte olasz miniszterelnökhöz a négypárti koalíció legkisebb tagját – az Italia Viva nevű formációt – vezető Matteo Renzi, korábbi baloldali kormányfő.

Ha követelései nem teljesülnek, maholnap kisebbségbe kerülhet az olasz parlamentben a Conte-kormány, előrevetítve akár egy előrehozott választás lehetőségét. Ez utóbbi kapcsán felmérések két szélsőjobboldali és EU-ellenes párt, a Matteo Salvini-féle Liga és az újonnan alakult Olasz Testvériség elsőségét sem zárják ki – olvasható az Infostarton, amely a brüsszeli Politico értesüléseire hivatkozik.  

Kapcsolódó

A járvány elleni küzdelem részeként átalakítják az olasz kormányt

A változások azért lesznek, hogy jó helyre kerüljenek a gazdaság helyreállítására érkező uniós források.

A Conte-kormány 16 hónapja van hatalmon, a miniszterelnök népszerűsége pedig 2020. első felében még a zenitjén volt. A járvány terjedésével azonban a kedvező megítélés is megváltozott:  Itáliában már 75 ezren haltak bele a kórba. Pedig az olasz miniszterelnök rekordnagyságú részt tudott kialkudni országa számára a leendő európai uniós helyreállítási alapból.

Az olasz hányad a teljes 750 milliárdos – részben ingyenes támogatásból, részint könnyített feltételű hitelből álló – támogatás 28 százalékát eléri, azaz Rómában 209 milliárd eurónyi rendkívüli forrásra számíthatnak a járvány okozta károk kompenzálására.

Kapcsolódó

Éjféltől kijárási tilalom Olaszországban

A zárlat a karácsonyi időszak mellett december 31. és január 6. között is érvényben lesz.

Renzi – aki korábban a baloldali Demokratikus Párt vezetőjeként volt az ország miniszterelnöke, e pártból vált ki utóbb az Italia Viva – nehezményezte a szerinte nem elegendő konzultációt a majdani felhasználási prioritásokról, és a célul kitűzött költési arányok módosítását követeli. Renzi egyúttal hiteleket venne fel az Európai Stabilizációs Mechanizmusból is, hogy „további forrásokkal támogassák a szegényeket”.

Olaszország helyzetét nem könnyíti meg a hatalmas, a GDP 135 százalékára rúgó államadósság, a rosszul teljesítő hitelek tetemes aránya vagy a törékeny belpolitikai helyzet sem.

Ugyanakkor az elmúlt 75 évben csaknem félszáz itáliai kormány alakult meg s bukott meg, tehát a kormányok hivatali ideje általában sem hosszú életű.    • Hírek
  • Bankszámla