Timót, Xénia
3 °C
6 °C

Kim Dzsongun ma 37, de vajon él-e még?

K  AP20210106029
2021.01.08. 18:16 Módosítva: 2021.01.08. 18:27
Ma ünnepli 37. születésnapját Kim Dzsongun észak-koreai diktátor. E jeles évforduló alkalmából összeszedtünk róla néhány érdekességet A-tól Z-ig.

A, mint Atomhatalom. Kim Dzsongun a világ szemében elsősorban azzal vált hírhedtté, hogy Észak-Koreát atomhatalommá tette. Először 2006-ban kísérleteztek nukleáris robbantással, 2016-ban egy hidrogénbombát is sikeresen teszteltek. Észak-Korea legerősebb ismert nukleáris fegyvere 13-szor nagyobb erejű, mint az 1945-ben Hirosimára dobott atombomba.

Á, mint Álláshalmozó. 2011 óta Kim Dzsongun

  • a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (KNDK) vezetője,
  • az Államügyi Bizottság elnöke,
  • a Koreai Néphadsereg főparancsnoka,
  • a Koreai Munkapárt és a párt Központi Katonai Bizottságának elnöke. 

B, mint Barát. Dennis Rodman, a nagy span. Szó szerint is, hiszen a Chicago Bulls korábbi kosarasa 201 centi magas. A volt NBA-sztár 2013-ban találkozott először Kim Dzsongunnal, és elmondása szerint irgalmatlanul bevodkáztak. Azóta többször is járt a diktátornál.

Cs, mint Csodagyerek. Háromévesen autót vezetett, kilencévesen vitorlásversenyt nyert. Legalábbis Észak-Korea állami tanterve szerint. 2015 óta ugyanis a felső tagozatos és gimnazista gyerekek „Kim Dzsongun forradalmi tettei” elnevezésű tantárgy keretében tanulnak a vezető életéről. Nyilvánvalóan édesapja is zseni volt: Kim Dzsongil három hónaposan már járt és nyolchetesen beszélt, általános iskolásként kijavította a tanárait, később két év alatt hat operát írt – a hivatalos kultusza szerint.

D, mint Dallas-rajongó. Ez akkor derült ki, amikor Dennis Rodmannal való italozása közben besétált a terembe egy 18 tagú, kizárólag csinos nőkből álló zenekar, akik eljátszották a Dallas sorozat főcímdalát. Mást viszont nem. Rodman kérésére legközelebb már Pearl Jam-, Van Halen- és Rolling Stones-számokat is játszottak.

E, mint Elhunyt. Időről időre felröppen a hír, hogy Kim Dzsongun eltűnt a világ szeme elől. Legutóbb tavaly tavasszal, a koronavírus-járvány kitörése után vált kámforrá hetekre. Eltűnéseikor előbb a halálhírét keltik, majd valamilyen betegségre vagy műtétre gyanakodnak. Minden lehetséges.

F, mint Felmenők. Kim Dzsongun felmenői is kommunista diktátorok voltak: apja Kim Dzsongil korábbi észak-koreai vezető (a Kedves Vezér), nagyapja pedig az örökös elnök (a Nagy Vezér), Kim Ir Szen (őt eredetileg Kim Ilszongnak kellene írni, de a neve így rögzült, ahogy Lenyin is Lenin lett).

Gy, mint Gyilkosság. Sokáig a nagyobbik bátyja, Kim Dzsongnam volt a vezéri poszt első számú várományosa, 2001-ben azonban hamis útlevéllel próbált belépni Japánba, és a reptéren elkapták. 2017-ben Kuala Lumpurban egy erős idegméreggel ölték meg. A malajziai hatóságok szerint két észak-koreai ügynöknő volt az elkövető.

H, mint Hasonmás. Rendszeresen visszatérő összeesküvés-elméletek szerint már meghalt, és nyilvános szereplései során hasonmás helyettesíti, amíg előkészítik a hatalomátadást a húgának. Persze nem ő volt az első diktátor a történelemben, akiről elterjedt, hogy alteregói vannak. Sztálinnak állítólag négy is volt.

K, mint Kakukktojás. Ri Szoldzsu (31) Kim Dzsongun felesége a Kim Ir Szen Egyetemen tanult, és állítólag Kim Dzsongil, a diktátor apja, amikor 2008-ban sztrókot kapott, adta ki fiának, hogy vegye feleségül Ri Szoldzsut. A csinos nő stílusát sokan dicsérik, kezdetben ő választotta ki a szettjeit, amelyeket apró kitűzőkkel tett egyedibbé, ma tanácsadók öltöztetik. Három gyermekük van. A legidősebb fiú 2010-ben született, a második lány, Kim Dzsue 2013-ban jött a világra, a harmadik, 2017-ben született kicsi neme azonban ismeretlen.

K, mint Közteher. Még Kim Dzsongun nagyapja, Kim Ir Szen országlása idején, 1974. március 21-én a Legfelsőbb Népi Gyűlés kihirdette az adó minden formájának megszüntetését. Azóta április 1-jén, a törvény hatálybalépésének napján ünneplik „az adórendszer eltörlésének napját”. A Daniel Tudor, a The Economist újságírójának észak-koreai disszidensekkel készített, „Kérdezz meg egy észak-koreait!” című  interjúkötetében szereplő egyik riportalany szerint 2000 óta Észak-Korea ismét szed adót – csak épp nem adónak hívják.

L, mint Lánytesó. Nővére, a művelt, több nyelven beszélő, diplomáciai érzékkel is bíró Kim Szulszong (46) intézte apja, Kim Dzsongil nyilvános programjait, szervezte külföldi útjait, biztonsági szolgálatát. Apja halála után háttérbe vonult. Nem tudni, milyen viszonyban van féltestvérével, Kim Dzsongunnal, de sokan a rezsim kritikus figurájaként tartják számon.

M, mint Mauzóleum. Kim Dzsongun tavaly decemberben némi médiafelhajtással meglátogatta édesapja, Kim Dzsongil mauzóleumát, hogy lerója kegyeletét halála kilencedik évfordulóján. Kim Dzsongil bebalzsamozott földi maradványai a Kumszuszan Nap Palotában nyugszanak, ahol a kommunista diktatúrát megalapító Kim Ir Szen teste is található.

N, mint Nőies. Kim Dzsongnam afférjai miatt a kisebbik báty, Kim Dzsongcshol (39) kerülhetett volna vezetői szerepbe, de állítólagos túlzott nőiessége miatt kiesett a pikszisből.

P, mint Puha diktatúra. Daniel Tudor könyve szerint a phenjani rezsimhez viszonyítva Ceauşescu Romániája, Castro Kubája, Honecker NDK-ja vagy a brezsnyevi Szovjetunió is puha diktatúrának tűnik. Legfeljebb Mao Kínája, Enver Hodzsa Albániája vagy Pol Pot Kambodzsája mérhető hozzá.

Sz, mint Szegénység. Na, nem, ez a probléma a Kim családban ismeretlen, en bloc Észak-Koreára viszont jellemző. Nagyon sok az alultáplált, éhező ember. Az országban naponta két-három óráig van áram, és a feszültség akkor is meglehetősen alacsony.

V, mint Várományos. Húga, Kim Jodzsong (33) gyakorlatilag azt a szerepet játssza féltestvére, Kim Dzsongun mellett, mint amit Kim Szulszong töltött be apjuk szolgálatában. Miközben szervezi Kim Dzsongun nyilvános megjelenéseit, útjait és testőrségét, az állami média helyettes vezetője, egyúttal felügyeli a rezsim kulturális kapcsolatait is. 2018-ban részt vett a téli olimpiai játékok megnyitóján Phjongcshangban. A Kim-dinasztia első tagja, aki Dél-Koreába látogatott.

V, mint Vírus. És ha ő nem fél, akkor másnak sincs oka rá. Néhány napja a Koreai Munkapárt 8. kongresszusán, amelyen a legutóbbi ötéves gazdasági terv sikertelensége miatt az országot az önellátási képességének megerősítésére szólította fel, vagy ötezren hallgatták maszk nélkül egy hatalmas teremben.

Z, mint Zugcigis. Stikában cigizik. Egy-egy fotóján ezt vállalja is. Pedig a politikusok általában szemérmesek, ha dohányzási szokásaikról van szó. Horn például nem engedte, hogy bagózás közben lekapják. Kádár viszont nem csinált belőle kázust, egyik ikonikus fotóján még tüzet is kért egy munkástól.

(Borítókép: Kim Dzsongun  Phenjanban 2021. január 5-én. Fotó: MTI / AP / KCNA / KNS)