Szigorú zárlat lépett érvénybe Izraelben

2021.01.08. 13:41

Közlekedési dugókkal kezdődött a koronavírus miatti szigorú zárlat Izraelben pénteken – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

Az MTI beszámolója szerint a zárlat szigorítása előtti napon, csütörtökön már második napja javultak a járványügyi adatok, tartósan nyolcezer alá süllyedt a napi új fertőzöttek száma, és már több napja hét százalék alá csökkent a pozitív tesztek aránya is.

Hét elején azonban megszavazták a szigorításokat, amelyek csütörtökön éjfélkor léptek életbe.

Ezek betartását a rendőri szervek ellenőrzik majd. Ennek során be kell mutatni az igazolást vagy engedélyt a lakás ezer méternél távolabbi elhagyásához, éppen emiatt országszerte hatalmas közlekedési dugók alakultak ki péntek délelőtt.

Az iskolák teljes bezárását előíró karantén ellenére megnyitották az oktatási intézmények kapuit. A nyitva lévő zsinagógában pedig a megengedett ötnél jóval többen imádkoztak

− erről tanúskodnak a 12-es kereskedelmi televízió hírportáljának fényképei.

Chájim Kanyievszki rabbi, a szigorúan vallásos litván irányzat idős vezetője a helyi média szerint beleegyezett, hogy „néhány napig” zárva legyenek a hozzá hű haszid közösségek tanintézményei, de nem világos, hogy ez mennyiben felel meg az ország többi részén kötelező érvénnyel bevezetett, legalább kéthetes iskolazárlatnak.

Csütörtökön 125 022 teszt elvégzése alapján 7597 új vírushordozót azonosítottak a 9,3 milliós Izraelben, ez a teszteltek 6,2 százalékát jelenti, és csökkenő tendenciát mutat.

Március óta 474 018-an fertőződtek meg koronavírussal. Jelenleg 63 440 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium honlapja. A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben február óta 3587-en haltak meg. Jelenleg 1534 beteget ápolnak a kórházakban, közülük 894-en súlyos állapotban vannak, 226 embert kapcsoltak lélegeztetőgépre.  • Hírek
  • Hírek