Kelemen Hunor: még az idén megszülethet a nemzeti kisebbségekről szóló törvény

2021.01.08. 11:36

A politikai instabilitás az erdélyi magyarság számára is kockázatokat jelent – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Kelemen Hunor, az új bukaresti kormány miniszterelnök-helyettese, aki szerint a koalíción belüli bizalmatlanságok ellenére van esély a teljes ciklusra kiterjedő kormányzásra. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke szerint még az idén törvényben szabályoznák a nemzeti kisebbségek jogállását.

Kelemen Hunor elmondta, miniszterelnök-helyettesként azokat a területeket fogja felügyelni, amelyeket az RMDSZ miniszterei vezetnek, illetve azokat a kisebbségekkel kapcsolatos törvényi kezdeményezéseket, kormányhatározatokat, amelyek más minisztériumokat is érintenek.

A politikus rögzítette, mindenki számára kívánatos lenne a politikai stabilitás. Az ennek esélyét kétségbe vonó véleményekkel kapcsolatban megjegyezte:

Kétségtelen, Románia ahhoz szokott hozzá az elmúlt nyolc évben, hogy kormányok jönnek és mennek, a miniszterek nevét sem tudjuk megjegyezni, állandósult a politikai válság. Nyilván az elemzők ebből indulnak ki, ehhez vannak hozzászokva. A mi álláspontunk az, hogy ez a kormánykoalíció négy évet végig tud vinni. A kormányprogramba csak azt vettük bele, amiben mindannyian egyetértettünk. Kétségtelen, hogy ma a bizalom szintje nem túl magas. A múltat nem tudjuk megváltoztatni e tekintetben, de a jövőt igen.

Hozzátette, természetesen érezhető a bizalomhiány a kormányzó PNL, USR-PLUS és az RMDSZ között, de az elmúlt tíz nap tapasztalata az, hogy ezen nagyon gyorsan túllépnek, a folyamatos tárgyalások pedig erősítik a bizalmat.

Leszögezte: a politikai kiszámíthatatlanság ugyanakkor az erdélyi magyarság számára is óriási kockázatokat jelentene.

Kelemen Hunor emlékeztetett arra, hogy a román alkotmánynak immár húsz éve része, hogy Romániának el kell fogadnia a nemzeti kisebbségekről szóló törvényt, de ez még mindig nem történt meg. A közös vállalás szerint ezt most teljesíteni kell, a tervek szerint 2021 végéig meg fogják alkotni a kisebbségi törvényt.

Kelemen Hunor szerint óriási kihasználatlan lehetőségek vannak a magyar–román kapcsolatokban, ezt tartalommal kellene megtölteni.

Határokon átnyúló interregionális együttműködés, nagyobb kitekintésű gazdasági, energetikai kooperáció, politikai együttműködés a térségbeli országokkal, különös tekintettel a visegrádiakra

 – részletezte.

Azt a lehetőséget kell felismernie a román kormánynak, hogy a Magyarországgal való együttműködés a román polgároknak, Romániának és nekünk, erdélyi magyaroknak is jó. Mi azon leszünk, hogy ezt a folyamatot segítsük

 – tette hozzá. Csodát ugyan nem ígért, de mint mondta, az együttműködés elkezdése növeli a bizalmat.

Kelemen Hunor szerint Klaus Iohannis államfő viszonyulása is változhat a jövőben.