Lóránt, Loránd
-6 °C
1 °C

Már több mint 400 ezer ember kapott oltást Olaszországban, feloldották a napközbeni kijárási tilalmat

2021.01.08. 18:04

Domenico Arcuri járványbiztos római sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Olaszországban már több mint négyszázezer személyt oltottak be. Ezzel egy időben az egész országban feloldották a napközbeni kijárási tilalmat - tájékoztat az MTI. 

A napi rendszerességgel tartott tájékoztatóján a járványbiztos azt is közölte, hogy december utolsó hetétől számítva már több mint 918 ezer dózis érkezett a Pfizer-BioNTech vakcinából. Arcuri hangsúlyozta, hogy Olaszország

első helyen áll az EU-ban, ami a beadott oltások és a lakosság arányát illeti. Több mint 413 ezer oltást adtak már be az országban kialakított majdnem háromszáz oltóállomáson keresztül.

Az oltási szám alakulása az erre kialakított - állami finanszírozásból készült - honlapon valós időben követhető. A oltás jelenlegi, első fázisa az egészségügyi dolgozókat, valamint az idősotthonok lakóit érinti. Utóbbiak száma megközelíti a két milliót.

A legtöbb oltást, majdnem ötvenezret az 5,8 millió lakosú Lazio tartományban adtak be, a második helyen Veneto régió következik, majd Szicília. Viszont a a gócpontként ismert tíz milliós térség, Lombardia, jóval lemarad az állam egyéb régióitól, itt egyelőre eddig 34 ezer oltást használtak fel.

A járványbiztos elmondta, hogy februártól megkezdik a nyolcvan éven felettiek és a fogyatékkal élők oltását, majd a biztonsági erők tagjai, a pedagógusok, a közlekedésben dolgozók, a börtönőrök és a rabok következhetnek. A tervek szerint napi legalább hatvanezer személyt kívánnak beoltani.