Antal, Antónia
-6 °C
-2 °C

A francia kormány tagjai, valamint ellenzéki politikusok is elítélték Trump felfüggesztését

2021.01.11. 18:43

A teljes francia politikai elit, kormánytagok és ellenzéki politikusok is elítélték, hogy a Twitter határozatlan időre felfüggesztette Donald Trump amerikai elnök fiókját – írja az MTI.

Bruno Le Maire gazdasági miniszter megdöbbentőnek nevezte a Twitter döntését, s úgy vélte, hogy a

digitális oligarcha fenyegetést jelent az országokra és a demokráciákra.

Hozzátette: álláspontja szerint kizárólag „a szuverén nép", az államok és az igazságszolgáltatás az, amely törvényes módon szabályozni tudja a techcégeket és tenni tud az efféle visszaélések ellen.  

Gabriel Attal kormányszóvivő úgy vélte, hogy súlyos problémákat vet fel egy közéleti személyiség hallgatásra kényszerítése a közéleti lét egyik formájává vált közösségi oldalakon, mégpedig azért, mert erre „nincsenek a törvény által meghatározott specifikus kritériumok".

Az ellenzék a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchontól a radikális jobboldali Marine Le Penig is egyöntetűen elítélte a Twitter döntését. 

A Nemzeti Tömörülés elnöke szerint a „nagy magáncégek manapság azt gondolják, hogy nagyobb hatalmuk van, mint egy államnak és ez feltehetően így is van".  

A francia kormány tavaly megpróbálta az internetes gyűlöletkeltést szabályozni, de az alkotmánytanács júniusban a szólásszabadság megsértése miatt megsemmisítette a rendelkezést. A kormányszóvivő ennek kapcsán elmondta: különbséget jelent egy tartalmat moderálni vagy egy embert megakadályozni abban, hogy szabadon kifejthesse a véleményét.

A Twitter múlt pénteken határozatlan időre felfüggesztette Trump fiókját, aláhúzva, fennáll annak a veszélye, hogy további erőszakot szít, miután feltehetőleg üzenetei hatására tüntetők megrohamozták a Capitoliumot.

A még hivatalban lévő elnököt a Facebookról és az Instagramról is letiltották a napokban hasonló okokból legalább utódja, Joe Biden január 20-i beiktatásáig, illetve a Twitch és a Snapchat is elérhetetlenné tette az oldalát.