Ivó, Milán
EUR 384,62 Ft
USD 363,10 Ft
5 °C
26 °C

Elsöprő győzelmet aratott a választásokon a kazah kormánypárt

2021.01.12. 06:49

A kormányzó Nur Otan (Haza Pártja) a szavazatok több mint kétharmadát, 71,09 százalékát szerezte meg a január 10-én tartott kazahsztáni parlamenti választáson – közölte kedden Konsztanytin Petrov, a központi választási bizottság vezetőjének helyettese az MTI szerint. 

„A voksok megoszlása a következő: a Nur Otan párt 5 millió 148 ezer 74 szavazat, vagyis 71,09 százalék"– jelentette be Petrov.

A kazah alsóházba (Medzslisz) 98 képviselőt közvetlenül, 9-et közvetve (az etnikai kisebbségek képviseletére hivatott Kazahsztáni Népi Gyűlés által), öt évre választanak meg.

Petrov tájékoztatása szerint az alsóház 98, pártlisták alapján feltöltött képviselői helyéből 76-ot szerzett meg a kormánypárt.

Petrov tájékoztatása szerint a törvényhozásba bekerült még az „Ak Zsol" (Világos út) Kazahsztáni Demokratikus párt és a Kazah Néppárt, mindkét csoportosulás lojális a jelenlegi hatalomhoz. A Kazah Néppárt 9,1 százalékot és ezzel 10 mandátumot, az Ak Zsol pedig 10,95 százalékot és 12 mandátumot szerzett. A parlamentbe való bekerülése küszöbe hétszázalékos volt.

A választásokat bojkottálta az ellenzék vezető ereje, a kazah Szociáldemokrata Párt, az ugyancsak ellenzéki Demokrata Pártnak pedig nem sikerült regisztráltatnia magát a voksolásra.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői szerint a voksolás nem felelt meg a demokratikus normáknak,

a Türk Tanács választási megfigyelői szerint azonban a választások a demokrácia emelkedő szintjéről tanúskodtak. Az Index a szavazásról a helyszínen tudósított vasárnap.

Az ellenzéki bojkott és a járvány miatt a négy évvel ezelőtti választásokhoz képest alacsonyabb részvétel mellett tartották meg a parlamenti választásokat. A központi választási bizottság adatai szerint 63,3 százalékos volt a részvétel a 11,9 milliós közép-ázsiai országban. 

A Nur Otan négy évvel ezelőtt még a mostaninál is jobban teljesített, akkor ugyanis a kormánypárt a szavazatok 82 százalékát kapta meg.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás