Sára, Márió
-4 °C
5 °C

Az Egyesült Államok ismét terrorizmus finanszírozásával vádolja Kubát

2021.01.12. 07:26

Az Egyesült Államok hétfőn ismét felvette Kubát a terrorizmust finanszírozó országok listájára – közölte az amerikai külügyminisztérium az MTI szerint. 

Ezzel az intézkedéssel ismételten felelősségre vonjuk a kubai kormányt és világos üzenetet küldünk: a Castro-rezsimnek fel kell hagynia a nemzetközi terrorizmus támogatásával és az amerikai igazságszolgáltatás aláásásával

– jelentette ki Mike Pompeo külügyminiszter Washingtonban.

A tárcavezető indoklásában kiemelte, hogy a kubai vezetés „egy sor rosszindulatú tevékenységet végez a régióban", különös tekintettel Venezuelára. Pompeo szerint Havanna támogatást nyújt Nicolás Maduro venezuelai elnök rezsimjének, hogy az fenntarthassa „fojtófogását" a latin-amerikai ország lakossága felett, illetve szabad teret biztosít a nemzetközi terroristáknak is.

Pompeo szerint a kubai kormány évtizedek óta gyilkosokat, bombakészítőket és emberrablókat bújtat és lát el minden szükségessel, miközben a kubaiak szükséget szenvednek.

Bruno Rodríguez Parrilla kubai külügyminiszter a Twitteren képmutatásnak nevezte az amerikai intézkedést.

„Elítéljük az Egyesült Államok képmutató és cinikus döntését, hogy terrorizmus támogató országnak nyilvánította Kubát. Ezen akció politikai opportunista voltát elismeri minden olyan ország, amelyet őszintén aggaszt a terrorizmus problémája" – írta a kubai diplomata.

A lépés célja elemzők szerint az lehet, hogy megnehezítse a január 20-án hivatalba lépő Joe Biden megválasztott elnök erőfeszítéseit.

Biden ugyanis célul tűzte ki azt, hogy a Barack Obama által megindított közeledési politikát folytassa Kuba irányába. 

Az Obama-kormány ennek jegyében még 2015-ben vette le Kubát a terrorizmust támogató államok lajstromáról, amivel elhárította a diplomáciai közeledés egy fontos akadályát.

Donald Trump elnöksége alatt Havanna és Washington kapcsolatai újból elmérgesedtek. Az amerikaiak ugyanis azzal vádolták Kubát, hogy hanghullámokkal támadást követtek el ellenük és emiatt kivonták diplomatáik többségét az országból, valamint visszavonták az országgal szembeni gazdasági embargó korábban elfogadott lazításait.

A terrorizmust támogató országok listáján jelenleg Kuba mellett Irán, Szíria és Észak-Korea szerepel még. Szudán nemrég került le a lajstromról, miután megkezdte kapcsolatai rendezését Izraellel. 

Kuba eredetileg 1982-ben került fel a listára, mert menedéket nyújtott a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű egykori gerillaszervezet és a Baszk Haza és Szabadság (ETA) szeparatista szervezet tagjainak.

A legutóbbi amerikai szankciók Kubával szemben jelentősen korlátozták az utazásokat és a pénzátutalásokat a két ország között. Ez utóbbi komoly érvágást jelent azoknak a kubaiaknak, akiknek a hozzátartozói az Egyesült Államokban laknak.