Timót, Xénia
2 °C
6 °C

Ausztriában egy héttel később nyitnak az iskolák a tervezettnél

2021.01.13. 15:48

Ausztriában a tervezett január 18-a helyett csak egy héttel később, január 25-én térhetnek vissza az iskolás gyerekek a tantermekbe, jelentette be Heinz Fassmann osztrák oktatásügyi miniszter szerdán az Ö1 közszolgálati rádiócsatorna déli krónikájában.

Ezek szerint a téli szünet utáni távoktatást egy héttel meghosszabbítják, a gyerekek csak akkor mehetnek be az iskolába, ha ez kifejezetten szükséges, például dolgozatot írni, illetve ha a szülők nem tudják otthon megoldani a felügyeletet.


Január 25-étől visszatérnek a tantermi oktatásra, de csak a koronavírussal összefüggésben hozott védelmi intézkedések szigorú betartása mellett. „Ahol csak lehetséges, bontott csoportokban kezdődik majd a tanítás, hogy a kötelező védőtávolságot garantálni lehessen" – magyarázta a miniszter.


Az alsó tagozatok kivételével mindenütt kötelező lesz a maszkviselés, írja az MTI.


A tárcavezető kitért a korábban már bejelentett önkéntes tesztelési lehetőségre, melyet hetente egyszer kívánnak biztosítani az iskolákban. A fiatalabb gyermekeket a szülők tesztelhetik majd otthon, a nagyobbakon az iskolában végzik el a vizsgálatot, amelynek eredménye 15 percen belül látható.


„Bizonyára lesznek szülők, akik ehhez nem járulnak majd hozzá – mondta Fassmann. Mégis ez egy lehetőség arra, hogy ne csak újranyithassuk, hanem képesek legyünk nyitva is tartani az iskolákat" - tette hozzá a miniszter.