Zoltán
-4 °C
9 °C

Kéttucatnyi ember halt meg egy izraeli légitámadásban

2021.01.13. 09:37

Fegyverraktárakat és hadállásokat támadott az izraeli légierő szerdára virradóan Szíria keleti részén, legkevesebb 23 ember meghalt – írja az MTI az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű aktivistahálózat információira hivatkozva.

Az idén ez volt a második izraeli légitámadás Szíriában. A halottak között a szíriai hadsereg hét katonája és tizenhat olyan fegyveres van, aki Iránhoz kötődött – tette hozzá a szervezet, amelynek központja Angliában van, de aktivistái Szíria-szerte jelen vannak. Az Iránhoz kötődő, meghalt fegyveresek között voltak olyanok, akik az iráni Forradalmi Gárda elitalakulat tagjai voltak, és olyanok, akik az Irán-barát libanoni Hezbollah mozgalomé, valamint olyanok, akik a Fatimid Brigádoké, amely szervezet afgán harcosokból áll. A légitámadás legalább 18 légicsapásból állt Deir-ez-Zór várostól az iraki határig – írja az OSDH.

Az izraeli hadsereg tavalyi éves jelentése szerint a légierő 2020-ban mintegy ötven szíriai célpontot támadott, a szíriai polgárháború 2011-es kezdete óta pedig több száz légitámadást hajtott végre az országban, mert veszélyeztetve látta Izraelt, különösen egyik legnagyobb ellenségétől, Irántól.