Antal, Antónia
-7 °C
-2 °C

Lázadók akarták elfoglalni a Közép-afrikai Köztársaság fővárosát

2021.01.13. 19:52

Két fegyveres csoport szerdán a hajnali órákban ütött rajta a Közép-afrikai Köztársaság fővárosa melletti két katonai támaszponton, de nem sikerült átvenniük az irányítást. A helyzet biztosítására Banguiban kijárási tilalmat rendeltek el. Ezt közösségi oldalán jelentette be az afrikai ország miniszterelnöke. Firmin Ngrebada egyúttal nyugalomra szólított fel. 

Közzétette: Firmin Ngrebada – 2021. január 11., hétfő

lázadók decemberben már több, Banguihoz közeli várost megtámadtak, ám mindezidáig nem jutottak el a fővárosig. Az országban december 27-én tartottak parlamenti és elnökválasztást, amelynek első fordulóját 53 százalékkal Faustin-Archange Touadéra hivatalban lévő államfő nyerte. A felkelők nem fogadják el az eredményt, és a múlt héten elfoglalták a fővárostól mintegy 700 kilométerre található Bangassou városát.

Az aranyban és gyémántban gazdag, 4,7 milliós Közép-afrikai Köztársaság politikai rendszere az etnikai és vallási feszültségek miatt ingatag. A Seleka nevű muszlim lázadószervezet tagjai 2013-ban megbuktatták Francois Bozizét, az ország keresztény elnökét, a keresztény milíciák fegyveresei pedig válaszul megtámadták az országban élő muszlim közösséget.