Fábián, Sebestyén
-1 °C
7 °C

Péntektől csak elektronikus regisztrációval lehet Ausztriába menni

2021.01.13. 10:54

Péntektől az Ausztriába való beutazás előtt kötelező lesz az elektronikus regisztráció – közölte a budapesti Osztrák Nagykövetség. A regisztrációhoz szükséges linket a rendelet hatályba lépése után teszik közzé – írja az Infostart.

A követség arra emlékeztetett, hogy az Ausztriába beutazók továbbra is haladéktalanul kötelesek tíznapos karanténba vonulni. A karantén akkor tekinthető befejezettnek, ha legkorábban a beutazástól számított ötödik napon negatív koronavírus-tesztet produkál az utazó. 

A beutazó személyeknek esküt helyettesítő módon is nyilatkozniuk kell a karanténkötelezettség vállalásáról, az erről szóló nyomtatványt pedig lehetőleg már a beutazáskor magukkal kell vinniük kitöltve.

72 óránál nem régebbi negatív teszt birtokában lehetséges a beutazás azoknak, akik

  • humanitárius bevetésen résztvevő személyek,
  • szakmai/üzleti célból beutazó személyek,
  • egészségügyi okokból történő beutazás esetén egy kisérő személy,
  • bírósági vagy hatósági megjelenési kötelezettségüknek, mint például a bírósági tárgyalásra szóló idézésnek, eleget tevő, beutazó személyek,
  • harmadik országbeli állampolgárok, amennyiben rendelkeznek a 2005 évi osztrák idegenrendészeti törvény 95§ szerinti fényképes igazolvánnyal (osztrák polgári törvénykönyv. 100/2005).

Negatív teszt nélkül haladéktalanul meg kell kezdeni a tíznapos karantént, vagy tesztet kell végeztetni, aminek az eredménye negatív.

Az ingázók, az orvosi kezelés céljából érkezők, átutazók vagy azok, akik családi körben előre nem látható, halaszthatatlan, különösen méltányolandó okból mennek, továbbra is szabadon beutazhatnak Ausztriába.