Antal, Antónia
-6 °C
-2 °C

A Twitter tulajdonosa megvédte a Trump fiókjának felfüggesztéséről szóló döntést

2021.01.14. 09:40

Megvédte szerdán a Twitter tulajdonosa a Donald Trump amerikai elnök fiókjának felfüggesztéséről szóló döntést, ám arra figyelmeztetett, hogy ez a lépés veszélyes precedenst teremthet.

Jack Dorsey saját Twitter-oldalán közzétett üzenetében azt írta, hogy nem örül a döntésnek, amelyet körültekintő mérlegelés után hoztak meg. Elismerte viszont, hogy az ehhez hasonló döntések veszélyes precedenst teremthetnek, továbbá tönkretehetik a nyilvános vitát és megoszthatják az embereket.


A Twitter a múlt héten határozatlan időre felfüggesztette Trump fiókját, aláhúzva, fennáll annak a veszélye, hogy további erőszakot szít, miután feltehetőleg üzenetei hatására tüntetők megrohamozták a Capitoliumot.

Kapcsolódó

Trump ellen-Twittert fontolgat, mert mindenhonnan letiltották

Különös pillanat: a republikánus elnökkel ért egyet a Momentum alapítója.


A január 20-ig még hivatalban lévő elnököt a Facebookról, a YouTube-ról és az Instagramról is kitiltották a napokban hasonló okokból legalább utódja, Joe Biden január 20-ai beiktatásáig, illetve a Twitch és a Snapchat is elérhetetlenné tette az oldalát. Trump válaszul cenzúrával vádolta a közösségi médiumokat.

Korábban az Amazon távolította el alkalmazáskínálatából a Trump-hívők által kedvelt Parler közösségi oldalt. Az óriásvállalat részéről kedden szintén megvédték a döntést: szerintük az oldal üzemeltetői nem tudták vagy nem akarták eltávolítani az ott megjelent fenyegetéseket, amelyek között szerepelt kínzásokra, gyilkosságokra és nemi erőszakokra buzdító felhívás is. Hozzátették, az oldalon többen milíciákba történő szerveződésről beszéltek Biden beiktatása kapcsán.

A Parler politikailag motiváltnak nevezte az Amazon döntését, és pert indított a cég ellen a seattle-i szövetségi bíróságon.