Afganisztán: egyre több az atrocitás újságírókkal szemben

K  AP20201226018
2021.01.14. 19:49 Módosítva: 2021.01.14. 19:50

Mintegy tíz százalékkal nőtt az újságírók elleni erőszakos cselekmények száma Afganisztánban tavaly, 2019-hez képest.

A sajtó munkatársai ellen 130 támadást hajtottak végre, amelyek miatt tizenegyen veszítették életüket, de nőtt a célzott gyilkosságok száma is.

A sajtószabadság afganisztáni helyzetének nyomon követésével foglalkozó Nai szervezet jelentése szerint az említett támadásokban húszan sérültek meg, és 33-an váltak fizikai támadások áldozatává. A többi esetben fenyegetésekről, emberrablásokról, inzultusokról és az erőszak egyéb formáiról számoltak be. Tavaly drámaian megnőtt az újságírók, de az aktivisták, politikusok vagy értelmiségiek elleni célzott támadások száma is Afganisztánban, ahol az említett áldozatok ellen  — például fegyverekkel és robbanószerkezetekkel — végrehajtott támadások szinte mindennapossá váltak.

A Nai vezérigazgatója,  Mudzsíb Hilvatgar szerint a támadások miatt újságírók kénytelenek voltak elhagyni az országot avagy öncenzúrát alkalmazni. A szervezet szerint mintegy hatvan ember hagyott fel az újságírással csak az elmúlt két hétben. 

A szólásszabadság és a szabad tömegtájékoztatási eszközök az afgán társadalom vívmányainak számítanak a radikális iszlamista tálibok uralmának 2001-es megdöntése óta. A tálibok ideje alatt mindössze egyetlen rádióállomás üzemelt az országban. Jelenleg körülbelül tízezren dolgoznak a több száz afgán médiumban, köztük televíziós csatornáknál, rádióállomásoknál, nyomtatott médiumoknál és online portáloknál.

Borítókép: Az afgán biztonsági erők tagjai egy pokolgépes merénylet színhelyén, Kabulban 2020. december 26-án Fotó: MTI/AP/Rahmat Gul