ENSZ: súlyosbodik az éhínség Jemenben, ha Washington nem vonja vissza a húszikat terrorszervezetnek minősítő döntést

2021.01.14. 13:35

Negyven éve nem látott éhínség fenyegeti Jement, ha Washington nem vonja vissza a  kormány ellen harcoló húszikat terrorszervezetté nyilvánító döntését – áll az ENSZ humanitárius ügyek összehangolásáért felelős irodájának vezetője által jegyzett beszédben, amelyet a Reuters hírügynökség csütörtökön tett közzé.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter vasárnap jelentette be, hogy Washington terrorszervezetté nyilvánítja a nemzetközileg elismert jemeni kormány ellen harcoló, Irán által támogatott húszikat. A Donald Trump elnök vezette kormányzat hivatali idejének lejárta előtt tíz nappal hozott döntést Pompeo a húszik határon átnyúló támadásaival, a kereskedelmi hajók és a civil lakosság elleni fenyegetésével indokolta.

Noha Pompeo azt is bejelentette, alapos vizsgálat után a Jemenben aktív segélyszervezeteknek működési engedélyt adnak, Mark Lowcock az ENSZ Biztonsági Tanácsában elmondandó beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy nem a segélyszervezetek azok, akik importálják az élelmiszert az arab országba.

Hozzátette, hogy Jemen az élelmiszerszükségletének mintegy 90 százalékát importból szerzi be.

Lowcock szerint a segélyszervezetek többnyire utalványokat és készpénzt adnak az embereknek, hogy megvegyék az ennivalót, és máris több kereskedelmi partner, bank és szállítmányozó cég jelezte, kivonul a jemeni piacról a washingtoni rendelkezés hatályba léptekor.

„A segélyszervezetek képtelenek ellátni, egyszerűen nem tudják ellátni a kereskedelem feladatát" - szögezi le a beszéd, amely hozzáteszi, hogy az országban máris hatalmas sorok alakultak ki a boltok előtt, és az emberek pánikba estek.

Hangsúlyozza továbbá, hogy becslések szerint idén 16 millió embert sújt majd élelmiszerhiány Jemenben, jóllehet már most körülbelül 50 ezren az éhezés szélén állnak.

A rendelkezés január 19-én lép életbe, egy nappal Joe Biden megválasztott amerikai elnök beiktatása előtt. A döntést a Biden-adminisztráció külügyminisztere felülbírálhatja.

A 2014-ben kirobbant jemeni polgárháborúban több mint százezren vesztették életüket, és milliók váltak földönfutóvá. Az országban egybehangzó értékelések szerint a világ legsúlyosabb humanitárius válsága alakult ki.  • Bérelnék
  • Bankszámla