Horvátországi földrengések: az állam állja a magánházak felújítását

2021.01.14. 18:13

A horvát kormány teljes egészében vállalja a december végi földrengésben Sziszek-Monoszló (Sisacko-Moslovacka) és Károlyváros (Karlovacka) megyében megsérült épületek, magánházak felújítását – jelentette be Darko Horvat építésügyi miniszter. Ennél a két megyénél, amelyet január 4-én katasztrófa sújtotta területté nyilvánítottak, a zágrábi kormány figyelembe vette, hogy gazdaságilag visszamaradott területről, hátrányos helyzetű településekről van szó, ezért a lakosságnak nem kell részt vennie a felújítás finanszírozásában – írta a távirati iroda. 

Ami a műemlék és a kulturális örökségvédelem körébe tartozó épületeket illeti, felújításukat a kulturális minisztériumnak a helyi önkormányzatokkal közösen kidolgozott programja szerint végzik majd el. 

Andrej Plenković kormányfő elmondta: egyelőre csak becslések állnak rendelkezésre a károk nagyságát illetően, ugyanakkor jelezte: eddig 41 500 épületre érkezett kárbejelentés.

Közép-Horvátországot december 28-án és 29-én két erősebb – 5,2-es, illetve 6,3-es erősségű –földrengés rázta meg. A Petrinja és Sziszek közelében történt földmozgásoknak hét halálos áldozata és 28 sérültje van, és folyamatosak az utórengések. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport