Antal, Antónia
-7 °C
-2 °C

Meghaladta a tízezret a járvány miatt elhunytak száma Svédországban

2021.01.14. 19:19 Módosítva: 2021.01.14. 19:19

Meghaladta a tízezret a koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma Svédországban – közölte csütörtökön Stockholmban az ország közegészségügyi ügynöksége az MTI szerint. 

Sajnálatos módon arra számítunk, hogy a halálesetek száma növekedni fog a nagyarányú fertőzöttség miatt

– jelentette ki Karin Tegmark Wisell, az ügynökség mikrobiológiai osztályának vezetője.

Az egészségügyi tisztviselő azt is elmondta, hogy a skandináv országban mostanában bekövetkező számos haláleset oka az, hogy az új koronavírus sok idősotthonban is megjelent. 

A 10,3 millió lakosú Svédországban eddig mintegy 518 ezer koronavírus-fertőzöttet és a fertőzésből eredően 10 185 halálesetet regisztráltak.

Átlagosan 687 eset jut 100 ezer lakosra, és úgy tűnik, hogy egyfajta csúcsot értünk el

– fogalmazott Tegmark Wisell.

A svédországi intenzív osztályokon fekvő páciensek körülbelül 60 százaléka koronavírus-fertőzött, ami miatt az egészségügyi rendszer egyre inkább kezdi megközelíteni teljesítőképességének határait.

A kormány korábban közölte, hogy az éjszakai alkoholárusítás tilalmát január 24-ig kiterjeszti, arra hivatkozva, hogy a fertőzöttek száma továbbra is nagy.

A skandináv országban vasárnap életbe lépett a törvény, amely ideiglenesen bővíti a kormány jogköreit a járvány elleni küzdelem jegyében.

A jogszabály felhatalmazza a kormányt, hogy bevásárlóközpontokat, edzőtermeket és kulturális létesítményeket zárasson be, s felfüggeszthesse a tömegközlekedést, vagy korlátozhassa az említett létesítményekbe látogató emberek számát.