Tűz ütött ki egy bangladesi menekülttáborban, több ezer rohingya maradt fedél nélkül

2021.01.14. 13:03

Tűz ütött ki egy rohingya menekülttáborban Banglades déli részén, több mint 3000 ember maradt fedél nélkül – közölte a helyi önkormányzat egy tisztségviselője. Szejful Iszlám azt mondta, hogy a Cox's Bazar-i Nojapara menekülttárborban keletkezett tüzet több mint egy óra után sikerült eloltani. 

Áldozatokról nem érkezett hír, ám legkevesebb félezer bambuszfából és műanyag lemezekből összetákolt ház vált a lángok martalékává. A környéken működő segélyszervezetek és a helyi hatóságok igyekeznek ellátást nyújtani a szerencsétlenül jártaknak.

mianmar
Fotó: Arakan News

A fenti kép nem a bangladesi menekülttáborban keletkezett véletlen tűzről készült, hanem egy mianmari rohingya településről, amelyet 2017-ben szándékosan égetett le a helyi katonaság. Éppen emiatt kényszerültek menekülni otthonaikból és aztán hazájukból is a muzulmán népcsoport tagjai. Ez a menekülthullám mára oda vezetett, hogy csak Banglades zsúfolt menekülttáboraiban több mint egymillió Mianmarból elmenekült rohingya él. A hadsereg a finoman csak tisztogató akciónak nevezett támadásokat azzal igyekezett indokolni, hogy rohingya felkelők támadták meg állásaikat.