Franciska, Fanni
-4 °C
7 °C

A házelnök kongresszusi tagok ellen is vádat emelne a Capitolium ostroma miatt

2021.01.15. 22:27

Az amerikai szövetségi törvényhozás tagjai ellen is vádat kell emelni, ha bármelyikükről kiderül, hogy segítséget nyújtottak a Capitolium elleni támadás résztvevőinek – jelentette ki pénteken Nancy Pelosi.

Az amerikai képviselőház demokrata párti házelnöke washingtoni sajtóértekezletén kifejtette: a január 6-i támadás nyilvánvalóvá tette, hogy számolni kell az országot érintő belső fenyegetésekkel is.

Ezen a téren ténylegesen elvesztettük ártatlanságunkat

– mondta a politikus, hangsúlyozva: a kongresszus tagjainak szükségük van arra, hogy meg tudjanak bízni egymásban.

Pelosi szavai „rímeltek” a néhány demokrata képviselő által hangoztatott feltételezésekre, miszerint egyes republikánus törvényhozók maguk is erősítették Donald Trump hivatalban lévő elnök támogatóiban azt a meggyőződést, hogy a tavaly novemberi elnökválasztás eredménye csaláson alapult. A múlt heti események rendkívüli bizalmatlanságot és haragot szültek a parlament berkeiben, s ez vezetett a Trump elleni alkotmányos felelősségrevonási eljárás (impeachment) megindításához – hívták fel a figyelmet demokrata képviselők.

A múlt héten a Capitolium elleni olyan támadásnak voltunk az elszenvedői, amely életeket sodort veszélybe, s amely traumatizálta a kongresszust és annak alkalmazottait

– emlékeztetett Pelosi, aki jelezte:

parlamenti bizottságok fogják alaposan megvizsgálni a történteket.

A házelnök bejelentette: addig is megbízta Russel Honoré nyugalmazott tábornokot, hogy vegye kezébe a Capitolium biztonságát érintő intézkedéseket, tekintettel Joe Biden megválasztott demokrata párti elnök január 20-i hivatali beiktatására. Honoré jelentős érdemeket szerzett, amikor a Katrina hurrikán elárasztotta New Orleanst, és a tábornok megszervezte, hogy a segélyszállítmányok eljuthassak a rászorulókhoz.

Pelosit kérdezték arról, hogy miként folytatódik az impeachment-eljárás. Az amerikai képviselőház ugyanis szerdán megszavazta az elnök felmentését célzó eljárás megindítását lázadás szításának vádjával a Capitolium ostroma miatt. A vádirat most a szenátus elé kerül, amely legkorábban jövő héten szavazhat az ügyben. Pelosi egyelőre nem tudta pontosan megmondani, hogy mikor terjeszti a felsőház elé a vádiratot.

Az ország bűnüldöző szervei eközben folytatják a nyomozást a támadás körülményeinek feltárására. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) egyik tisztségviselője a Reutersnek elmondta, hogy 

270 személyt azonosítottak a támadás gyanúsítottjai közül, s több mint százat őrizetbe vettek.

Michael Sherwin, Washington D. C. szövetségi főügyésze még szerdán közölte, hogy eddig

hetven vádemelés történt, de arra számít, hogy ez a szám több százra fog emelkedni.

A főügyész pénteken jelezte, hogy a hatóságok minden szélsőséges csoportot megvizsgálnak, amely a Capitolium elleni támadás hátterében állhat.

Az egyik amerikai igazságügyi tisztségviselő a Reutersnek ugyanakkor elmondta: jelenleg nincs közvetlen bizonyíték rá, hogy január 6-án megpróbáltak volna elrabolni vagy meggyilkolni törvényhozókat.