Mátyás
1 °C
15 °C

Biden százmillió oltást ígér az első száz napban

2021.01.16. 09:07

Új oltóhelyek, köztük száz szövetségi oltóközpont létrehozását, valamint a január 20-i beiktatását követő első száz napban

százmillió adag koronavírus elleni védőoltás beadását tervezi Joe Biden megválasztott demokrata párti amerikai elnök.

Biden utasítani fogja a szövetségi katasztrófa-elhárítási ügynökséget, hogy egy hónap alatt hozzon létre száz oltóközpontot. Ezekben a közösségi központokban, iskolákban, stadionokban kialakított központokban emberek milliói kaphatnak majd védőoltást.

Kapcsolódó

Kétezer milliárd dollárt pumpálna a gazdaságba Biden

Követni is nehéz, olyan összegekről van szó.

Elnöksége első hónapjában megkezdik munkájukat a mobil oltóhelyek is, amelyek főképp a kisebb településeken, a nagyobb központoktól távol eső vidékeken működnek majd. A tervek szerint az oltások beadásába bevonják a gyógyszertárakat is.

A terv megvalósítása érdekében ismételten azt ígérte Biden, hogy alkalmazzák az 1950-ben elfogadott honvédelmi törvényt. Ez széles körű felhatalmazást ad az elnöknek, hogy kötelezze az amerikai vállalkozásokat a honvédelem szempontjából szükségesnek ítélt termékek előállítására, függetlenül a gyártás nyereségességétől. A törvény adta felhatalmazással növelnék az oltások és az oltáshoz szükséges eszközök mennyiségét.

Kapcsolódó

Tragikus rekordokat dönt Amerikában a koronavírus

Az Egyesült Államokban a halálos áldozatok, Kanadában a fertőzöttek napi számában dőlt meg a rekord.