Kázmér
-1 °C
16 °C

Szlovéniában enyhítés, Horvátországban hosszabbítás jöhet

2021.01.17. 16:35

Horvátország várhatóan február közepéig meghosszabbítja a koronavírus-járvány megfékezésére hozott korlátozásokat, míg a szomszédos Szlovénia enyhíthet a szigorításokon − írja az MTI.

Szlovéniában szombaton 569-cel 149 131-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 40 beteg, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 3180-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 1220-an vannak kórházban, 188-an intenzív osztályon. Az aktív fertőzöttek száma 23 851. Az elmúlt egy héten 1366-ra csökkent a napi esetszám átlaga, ez már megközelíti azt a határt, amely alapján a szlovén kormány enyhíthet a járványügyi intézkedéseken. Múlt héten a kabinet elfogadta azt az ütemtervet, amelynek értelmében ha heti bontásban 1350 alá csökken az új fertőzöttek, valamint 1200 alá a kórházban kezelt betegek száma,

kinyithatnak az óvodák, és megkezdődhet a tantermi oktatás az általános iskolák első három osztályában, valamint a laboratóriumi gyakorlatok az egyetemisták számára.

Továbbá kinyithatnak a múzeumok, a könyvtárak, a galériák, az autószerelők és más hasonló szolgáltatók, illetve néhány üzlet is. Engedélyezhetik a nyílt téren az érintkezés nélküli sportolást, beleértve a síelést is.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt egy napon 379 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta a fertőzöttek száma elérte a 224 954-et. Szombaton 28 beteg halt bele a fertőzés szövődményeibe, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 4616-ra emelkedett. Kórházban 1761 beteget ápolnak, közülük 147-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív betegek száma 4058. Horvátországban október óta nem regisztráltak ilyen kevés fertőzöttet naponta, mint az elmúlt egy héten, ettől függetlenül

a válságstáb nem tervezi a korlátozások feloldását, várhatóan február közepéig vagy március végéig meghosszabbítja azokat.

Az országban hétfőtől visszatérhetnek az iskolapadokba az általános iskolák alsó tagozatos osztályaiba járó, továbbá az érettségi előtt álló diákok. A felső tagozatosok és a többi középiskolai tanuló számára online oktatást rendeltek el. Horvátországban eddig 45 710, Szlovéniában 41 439 embert oltottak be a koronavírus ellen, zömében egészségügyi dolgozókat, szociális és idősotthonok lakóit és dolgozóit, valamint idősebb és krónikus betegeket.