Eszter, Eliza
EUR 383,06 Ft
USD 356,88 Ft
14 °C
24 °C

Ismét bebörtönzik a Samsung örökösét

2021.01.18. 10:42

Két és fél év börtönbüntetésre ítélte a szöuli felsőbíróság hétfőn Li Dzse Jongot, a Samsung Electronics alelnökét, a vállalat tényleges vezetőjét és örökösét vesztegetés miatt. Az 52 éves Li várhatóan ugyanabba a szöuli börtönbe tér majd vissza, ahol három-négy évvel ezelőtt büntetését töltötte − adta hírül az MTI.

A vállalat örökösét azzal vádolták, hogy megvesztegette Pak Gun Hje volt államfő bizalmasát és tanácsadóját, Csoj Szun Szilt. A 2017-ben kezdődött perben az ügyészség azzal vádolta, hogy 

29,8 milliárd von (8,2 milliárd forint) kenőpénzt fizetett, hogy a kormány engedélyével zökkenőmentesen megszerezhesse az ellenőrzést a Samsung-csoport felett.

Ezután Li apja örökébe lépve gyakorlatilag a cég vezetője lett. A korrupciós ügy miatt Pak Gun Hjet 2017-ben a parlament és az alkotmánybíróság elmozdította a hatalomból, majd több perben kenőpénz elfogadásáért, hatalommal való visszaélésért, kényszerítésért, hűtlen kezelésért összesen 32 évi börtön- és súlyos pénzbüntetésre ítélték.

Li Dzse Jong hét napon belül fellebbezhet a szöuli felsőbíróság által hozott ítélet ellen a legfelsőbb bírósághoz, de jogi szakértők szerint aligha számíthat sikerre.

A hétfői ítélethozatal után a vállalat vezetőjét letartóztatták. Börtönbe vonulása előtt át kell esnie egy koronavírusteszten, ami ha pozitív, egy egészségügyi központban fogják őt kezelni. Negatív eredmény esetén három hetet kell eltöltenie karanténban egy öt négyzetméteres magánzárkában, utána újra tesztelni fogják.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla