Franciska, Fanni
-4 °C
7 °C

A bíróságon folytatódik Salvini és a Sea-Watch 3 mentőhajó kapitányának vitája

2021.01.18. 14:04

Rágalmazás miatt újabb bírósági eljárás indul Matteo Salvini volt olasz belügyminiszter ellen. A politikus bűnözőnek és az emberkereskedők cinkosának nevezte Carola Racketét, a Sea-Watch 3 civil hajó kapitányát, aki engedély nélkül kötött ki az olasz partokon, illegális bevándorlókkal a jármű fedélzetén.

A Sea-Watch 3 holland felségjelzésű hajó kapitányaként Carola Rackete 2019. június 14-én érkezett olasz vizekre több mint ötven bevándorlóval. A hajó nem kapott kikötési engedélyt, de tíz ember, köztük gyerekek, betegek, várandós nők partra szállhattak – írja az MTI.

A tiltás ellenére Rackete június 29-én Lampedusára irányította a hajót. A sziget kikötőjébe érkezve nekihajtott az olasz pénzügyőrség hajójának, amelyet a móló falához szorított. Carola Racketét őrizetbe vették illegális bevándorlás pártolása és olasz hadihajó elleni támadás miatt, de az illetékes szicíliai bíróság elvetette a vele szembeni vádakat. Rackete és a Sea-Watch 2019 szeptemberében tett feljelentést, rágalmazással és „gyűlölethadjárattal” vádolva a történtek idején belügyminiszter Matteo Salvinit.

Salvini akkori és későbbi kijelentéseiben Carola Racketét törvényszegőnek, bűnözőnek, elkényeztetett gazdag kislánynak, továbbá az emberkereskedők cinkosának nevezte, aki olasz katonák életére tört.

Számomra kitüntetés, hogy egy német kommunista, menekültek taxiztatója vádol engem, aki meglékelte a pénzügyőrség hajóját

– hangoztatta Salvini még 2019 szeptemberében. A jelenleg ellenzékben lévő jobboldali Liga párt vezetője most úgy nyilatkozott, hogy

miközben olaszok milliói élnek nehézségben, bizonytalanságban, félelemben az egészségügyi és gazdasági válság miatt, egyesek velem szembeni perekkel töltik az időt.

Matteo Salvini ellen két előzetes bírósági eljárás is folyamatban van a Gregoretti olasz katonai hajó, valamint az Open Arms spanyol civilszervezet hajója ügyében, amelyek automatikus kikötését a politikus belügyminiszterként szintén 2019 nyarán tiltotta meg.