Tragédia az aranybányában, életjelt adtak a föld alatt rekedt kínai bányászok

2021.01.18. 12:46

Üzenetet küldtek a kelet-kínai Santung tartományban bő egy hete berobbant aranybányában rekedt bányászok a kimentésükön fáradozó mentőknek – jelentette a helyi hatóságok hétfői közlésére hivatkozva a CGTN kínai székhelyű nemzetközi hírcsatorna.

A Jentaj városban található aranybányában január 10-én történt a robbanás, melynek következtében 22 bányász rekedt a föld alatt.

Az MTI beszámolója szerint a bányászok kimentésében több mint négyszázan vesznek részt, éjjel-nappal folytatva a munkát. Eddig két csatornát fúrtak a lent rekedtek helyzetének megállapítására. A mentőcsapatoknak vasárnap éjszaka az egyik csatornán keresztül egy huzal segítségével élelmiszereket és egyéb felszereléseket sikerült eljuttatniuk a túlélők egy csoportjának.

Amikor a vezetéket visszahúzták, a leküldött tárgyak helyén egy kézzel írt üzenetet találtak, mely szerint tizenkét bányász még életben van, további tíz sorsa még ismeretlen. A bányászok leírták továbbá, hogy elcsigázottak, és sürgősen szükségük van kötszerekre és gyógyszerekre. Hozzátették: odalent víz árasztotta el az alagutat, és sűrű füst töltötte meg a levegőt.

A CGTN-nek egy mentési munkálatokban részt vevő szakértő azt mondta: a munkát jelentősen lassítja, hogy a robbanás miatt beomlott bányaaknában különböző fizikai akadályokat kell eltakarítani, hogy haladhassanak lefelé. A helyszínen öt fúróval dolgoznak, hogy mielőbb lejussanak a baleset idején csaknem 700 méter mélyen tartózkodó bányászokhoz. A mentőket egy emelőszerkezetre erősített ketrecben eresztik le, melyben egyszerre legfeljebb két-három ember tud lemenni, hogy felhozzák az útban lévő tárgyakat – egyebek mellett acélrudakról, huzalokról és kötelekről van szó.

A bányát tulajdonló Sandong Wucailong befektetési vállalat ellen a tartomány illetékes hatóságai vizsgálatot indítottak az ügyben, a céget pedig komoly bírálat érte amiatt, hogy harmincórás késéssel jelentették a balesetet. Az üggyel kapcsolatban két helyi tisztségviselőt már eltávolítottak a posztjukról. A kínai törvények szerint az ilyen jellegű balesetekről egy órán belül kell értesíteni a helyi kormányzatot.  • Hírek
  • Személyi kölcsön