Olaszország: késő vakcinaszállítmányok, megbicsaklott vakcinázás

2021.01.19. 18:36

Olaszország ellátása ismét akadozik a vakcinaszállítmányok késése miatt, ez pedig megbénította a második dózisok beadását. 

Kapcsolódó

Olaszország több tartományában elfogytak a vakcinák

Emiatt a második dózis beadása, és a védettség elérése is bizonytalanná vált.

Az egészségügyi tárca adatai szerint a hét első napjaira ígért csaknem félmillió adag oltóanyagot a Pfizer–BioNTech először 300 ezerre csökkentette, majd csupán 53 ezer dózist adott át. A gyógyszergyártó a következő egy hét alatt ígérte az elmaradt szállítmányok pótlását – jelentette az MTI római tudósítója.

Kapcsolódó

Éjféltől kijárási tilalom Olaszországban

A zárlat a karácsonyi időszak mellett december 31. és január 6. között is érvényben lesz.

Az ország gazdasági motorjának tartott, tízmilliós, egy éve gócpontnak számító és jelenleg is lezárt Lombardia új egészségügyi tanácsosa, Letizia Moratti új paraméterek bevezetését sürgette. Szerinte a vakcinákat nem kizárólag a régiók népsűrűsége alapján kellene szétosztani.

Azok a tartományok kapják a legtöbb dózist, amelyeket a koronavírus-járvány a leginkább sújtott, illetve a legnagyobb mértékben járulnak hozzá a hazai össztermékhez — szorgalmazza Letizia Moratti.

Veneto tartomány kormányzója, Luca Zaia közben azt üzente a Pfizer–BioNTechnek, hogy olaszországi gyárakat állítson rá a vakcinagyártásra. Friss adatok szerint Olaszországban a beoltottak száma megközelíti az 1,2 milliót.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla