Franciska, Fanni
-4 °C
7 °C

Orosz felügyelet: száz százalékos a koronavírus elleni második orosz vakcina hatékonysága

2021.01.19. 20:23

Százszázalékos a második orosz vakcina, a novoszibirszki Vektor virológiai és biotechnológiai kutatóközpont által kifejlesztett EpiVacCorona immunológiai hatékonysága az új koronavírusos fertőzéssel szemben a klinikai tesztelés első és második fázisa alapján - közölte az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet, a Roszpotrebnadzor. 

Kapcsolódó

Már a 60 év felettieket is olthatják a Szputnyik V vakcinával Oroszországban

A 60 év feletti korosztályt eddig azért zárták ki az orosz nemzeti oltási programból, mert először tesztelni akarták a vakcina hatásait.

Az EpiVacCorona peptid antigén alapú oltóanyag, amely október 14-én kapta meg a feltételes bejegyzést Oroszországban. Ezt követően megkezdődött „posztregisztrációs” tesztelése, dokumentációját pedig eljuttatták az Egyészségügyi Világszervezethez - írta az Ujszo.com az MTI-re hivatkozva.

Kapcsolódó

Európának nem kell a kínai vakcina, de az orosz oltóanyagtól nem zárkózik el

Peter Liese, az Európai Néppárt egészségügyi szóvivője szerint előnyös a közös vakcinabeszerzés.

Oroszországban a december 5-én elindított, elsősorban a veszélyeztetett társadalmi és foglalkozási csoportokat érintő kiterjedt vakcináció után hétfőn megkezdődött a tömeges védőoltás.

Általában az elsőként kifejlesztett Szputnyik V-t injekciózzák be, de egyes régiókban, kisebb mennyiségben használják az EpiVacCoronát is, amelynek A tömeggyártása februárban indul be.

Szijjártó Moszkvába megy

Szijjártó Péter kedden friss információkat osztott meg Facebook-oldalán az orosz Szputnyik-vakcináról. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) munkatársai kedden utaznak el abba az üzembe, ahol a vakcinát gyártják, a telephely 120-130 kilométerre van Moszkvától.

A magyarok itt ellenőrzik a gyártási folyamatot, majd csütörtökön felkeresik az orosz „OGYÉI”-t, ahol az oltóanyag hatósági engedélyezése történik. Ezt követően tudnak dönteni arról, kiadják-e az engedélyt a Szputnyik hazai alkalmazására.