Kázmér
-2 °C
15 °C

Népszavazást tartanak Svájcban a koronavírus miatt elrendelt korlátozások enyhítéséről

2021.01.19. 09:18 Módosítva: 2021.01.19. 10:30

Egyre nő az elégedetlenség Svájcban a kormány koronavírus elleni intézkedései miatt, egy Alkotmány barátai nevű kampányszervezet ezért népszavazást kezdeményezett, hogy a gazdaság fellendülése érdekében enyhítsenek a szigorú rendelkezéseken. Ennek érdekében 86 ezer aláírást sikerült összegyűjteni, de az átfutási idő miatt júniusig biztosan nem tartják meg a referendumot – írja a Busines Insider. Ahhoz, hogy az alpesi országban egy kérdésről népszavazást tartsanak, 100 nap alatt 50 ezer támogató aláírást kell összegyűjteni.

Svájc az első hullámot követően nem rendelt el lezárásokat, inkább az egyéni felelősséget hangsúlyozta, ám miután a koronavírus brit variánsa felütötte Svájcban is a fejét, a kormány hétfőtől szigorításokat helyezett kilátásba. A boltok, piacok látogatását egyes kantonokban korcsoportos vásárlással szabályozhatják, a vendéglátást is csak elvitelre korlátozták, elrendelték a otthoni munkavégzést. 

Az alpesi országban az első hullám óta részlegesen nyitott a HORECA (hotel-restaurant-catering) szektor, a síparadicsomok a legtöbb régióban ugyan működnek, de kizárólag belföldi turisták mehetnek síelni, azokat a pályákat, amelyek határosak, Franciaországgal, Olaszországgal, nem nyitották meg.