Terjed a vírus a spanyoloknál, két hétre bezárnak a vendéglátóhelyek

2021.01.19. 21:17

A koronavírus-fertőzések megfékezése érdekében két hétre bezárják a vendéglátóhelyeket Valencia tartományban – jelentette be Ximo Puig tartományi elnök kedden.

A csütörtökön életbe lépő rendelkezés szerint a vendéglátóhelyek elvitelre, házhozszállításra készíthetnek ételt, a hotelekben működő éttermek csak a szállóvendégeket szolgálhatják ki. Ezenfelül a nem létfontosságú szolgáltatást nyújtó üzleteknek délután hat órakor ugyanúgy be kell zárniuk, csakúgy mint az edzőtermeknek, sportközpontoknak.

Sajnálatos módon, az eddig alkalmazott intézkedések nem működtek, és nem folytathatjuk így. Mindannyiunknak felelősséggel részt kell vennie az intézkedések betartásában

 – fogalmazott az autonóm kormány vezetője.

Az intézkedést az indokolja, hogy a spanyol tartományok közül Valenciában a legnagyobb az egészségügyi intézmények leterheltsége.

Itt a kórházi kapacitások 38 százalékát fordítják a Covid-betegek ellátására, az intenzív osztályokon ez az arány 53 százalékos.

Az országos átlag ezzel szemben a kórházakban 19 százalék, az intenzív részlegeken 19,6 százalék.

A spanyol egészségügyi minisztérium keddi jelentése szerint az elmúlt 24 órában több mint 15 ezer új fertőzöttet diagnosztizáltak országosan, a regisztrált napi esetszám meghaladta a 34 ezret.

A tartományok közül a legmagasabb a fertőzöttek aránya Extremadurában, Murciában és Kasztília-La Manchában.

Mindhárom régióban százezer emberből több mint ezren fertőzöttek,míg az országos átlag ezzel szemben csak 714 fő.

Az elmúlt egy hétben 952-en hunytak el koronavírus-fertőzés következtében, a halálos áldozatok száma 54 173.

A koronavírus elleni védőoltást több mint 966 ezren kapták meg, 9340 embert már mindkét dózissal beoltottak.  • Hírek
  • Lakáshitel